Lezing door Arjan Nobel

Lezing door Arjan Nobel     1572: Burgeroorlog in de Hoeksche Waard

 

De Hoeksche Waardse historicus en medeschrijver van het boek De Canon van de Hoeksche Waard, Arjan Nobel, geeft op donderdagavond 13 oktober een lezing in Museum Hoeksche Waard in Heinenoord over een tot nu toe onbekende streekgeschiedenis.

 

Op 1 april 1572 belandde een legertje watergeuzen min of meer toevallig aan de Hollandse kust voor Den Briel. Op het eerste gezicht was het een weinig spectaculaire gebeurtenis: het Spaanse garnizoen dat in Den Briel gelegerd was, bevond zich niet op zijn post en de geuzen drongen de stad met weinig moeite binnen. De inname van Den Briel door de geuzen bleek het begin van een omwenteling tijdens de Opstand in de Nederlanden en het startsein van een samenwerking tussen verschillende Hollandse steden. Een samenwerking die uiteindelijk zou uitgroeien tot de Republiek der Verenigde Nederlanden. In 2022 is deze gebeurtenis inmiddels 450 jaar geleden.

 

In veel eerdere studies lag de nadruk bijna geheel op de oorlogsomstandigheden in de steden; veel minder aandacht was er voor het platteland. Arjan Nobel, universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gaat tijdens zijn lezing in op de lotgevallen van de inwoners van de Hoeksche Waard in 1572. Uit de lezing zal duidelijk worden dat het weinig verschil maakte wie de dorpelingen tegenover zich hadden:  geuzen en regeringstroepen begingen dezelfde wandaden. Voor de boeren en buitenlui vormde de burgeroorlog daarom een bange en benauwde tijd. De plattelandsbevolking ging regelmatig het gevecht aan, ter verdediging van huis en haard. Maar konden ze veel anders? Vluchten behoorde tot de mogelijkheden, maar bracht velen tot de bedelstaf en was zeker voor boeren geen optie.

 

Wat:                  Lezing Arjan Nobel ‘1572:

                            Burgeroorlog in de Hoeksche Waard’

Wanneer:        Donderdag 13 oktober 2022, begin 19.30 uur

Waar:               Museum Hoeksche Waard, ’t Hof van Assendelft

                            Hofweg 13, 3274 BK  Heinenoord

Kosten:             5,- euro, geen extra kortingen

Reserveren:    Reserveren en betalen gaarne via onderstaande knop

 

Foto: @arjannobel

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@2022 Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.