De Canon van de Hoeksche Waard: 50 vensters op de eilandgeschiedenis 

De Canon van de Hoeksche Waard is een selectie van 50 onderwerpen, die de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen markeren in de Hoeksche Waardse geschiedenis van 2500 voor Christus tot heden. De geschiedenis van de Hoeksche Waard en van Tiengemeten wordt door 26 schrijvers vlot verteld in 50 korte hoofdstukken, die los van elkaar gelezen kunnen worden en zijn met 500 foto’s, schilderijen en kaarten in beeld gebracht. Euforische hoogtepunten en dramatische dieptepunten komen aan bod.

Naast de redacteuren, Willy Spaan en Rein van der Waal, leverden archeologen, historici, journalisten, een kunsthistorica, een archivaris, een conservator, een schrijfster van historische romans en (oud-)leraren bijdragen aan het boek.

Na de lancering van het Canonboek door Tv-presentator en historicus Hans Goedkoop (zie de link naar de opname) kreeg het boek een vliegende start met drie herdrukken binnen een halfjaar.

 

Een greep uit de recensies:

Hans Goedkoop (Tv-presentator en historicus): Wat het boek zo leesbaar maakt zijn de verrassingen die onderweg voorbijkomen en je doen opspringen met een flits van herkenning: verrek, zo moet het geweest zijn! Zo ziet een levende werkelijkheid eruit! De complexe en vaak pijnlijke ontwikkelingen worden niet geschuwd. U loopt nergens voor weg. De waarheid boven alles. Hulde aan deze Canon!

 

Arjan Kraak (journalist, oud-Hoeksche Waarder en wonend in Brabant): Toen ik eenmaal in de Canon begon te lezen kon ik niet meer stoppen. Het boek is in alle opzichten zeer geslaagd. Goede keuze van onderwerpen, genoeg diepgang, maar ook weer geen wetenschappelijke verhandelingen. Door de Canon krijgt mijn jeugd wat meer historische context. Pas toen ik de verhalen las, realiseerde ik me dat ik altijd dacht dat je voor geschiedenis niet in de Hoeksche Waard moest zijn. Nou daar ben ik wel van af nu!

 

Laura van Hasselt, docent publieksgeschiedenis aan de UvA in Historisch Tijdschrift HOLLAND: In de ruime opzet schuilt juist de kracht van dit lijvige, prachtig geïllustreerde boek. De vensters zijn stuk voor stuk grondig onderzochte, genuanceerde geschiedverhalen, die vanuit zeer verschillende invalshoeken zijn geschreven. Deze Canon is bepaald geen eenzijdig juichverhaal, terwijl de liefde voor de eigen streek er toch vanaf spat. Redactie en auteurs hebben een knappe balans weten te vinden.

 

Enkele van de vele lezersreacties:

Ik dacht veel te weten van de Hoeksche Waard, maar ik ben elke keer weer verwonderd. Er is zo veel bij te leren, erg leuk. Grote complimenten voor de inhoud en de schrijfwijze van het boek. Het is prachtig boek geworden en het overstijgt verre het niveau van de gemiddelde historische uitgave. Het is echt de parel onder de Canons. Het is een geweldig boek met veel informatie een waardevol naslagwerk. Een ‘must’ voor iedere bestuurder en ambtenaar in de HW. Ook leraren en gidsen kunnen er hun voordeel mee doen.

 

De Canon van de Hoeksche Waard telt 376 bladzijden en 500 illustraties en kost € 34,50. Het boek is verkrijgbaar bij Museum Hoeksche Waard in Heinenoord en bij Hoeksche Waardse boekhandels.

 

Bekijk het lovende commentaar van Hans Goedkoop (de pressentator van Andere Tijden) tijdens de presentatie van de Canon


Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.