ONTSLUITING IS HET MOTTO 3 april door Rein van der Waal
Bij het samenstellen van de Canon van de Hoeksche Waard, 50 vensters op de eilandgeschiedenis, hebben veel schrijvers gebruikgemaakt van de verschillende streekhistorische collecties in het Documentatiecentrum van Museum Hoeksche Waard. Er wordt veel tijd besteed aan het beter toegankelijk maken daarvan.
Met behulp van veel vrijwilligers zijn in de loop van de afgelopen 55 jaar streekpublicaties en genealogische (stamboom) gegevens verzameld. De meeste tijd en aandacht ging daarbij uit naar de genealogische informatie omdat daar de meeste vraag naar was. Ook werd al vanaf het begin een fotocollectie opgebouwd.
Eerst waren die collecties alleen toegankelijk door middel van kaartsystemen met trefwoorden. Later werd een digitaal zoeksysteem gebruikt: Adlib, dat alleen in het museum in te zien was. Intussen is vanaf 2016 een systeem in gebruik dat wel door iedereen buiten het museum is in te zien, namelijk de databanken met het Zijper Collectie Beheer Systeem, speciaal opgezet om de collecties van musea en historische verenigingen online te tonen. Het is een gebruiksvriendelijk programma, waarmee Museum Hoeksche Waard de catalogi van de genealogische en van de streekbibliotheek kan laten zien. Daarnaast wordt het programma gebruikt om delen van de collecties van het Documentatiecentrum te laten zien. Zo worden er foto’s getoond in drie beeldbanken: de veelbekeken Jopie & Dick Leeuwestein-collectie, Suikerfabriek Puttershoek en Foto’s Hoeksche Waard. En de Kaartenbank, met een groot aantal te bekijken landkaarten. Daarnaast is er de Dialectenbank waarin dialectverhalen zijn opgenomen, die te lezen én te beluisteren zijn.
De afgelopen jaren is er veel tijd besteed aan het verder ontsluiten van de verschillende collecties en daarmee is het aantal databanken fors uitgebreid. Er zijn nu zelfs 15 data- en beeldbanken. Naast de al genoemde zijn dat: Bewegend beeld en geluid,
Familieberichten, Huizenbank, Bulletins Vriendenkring, Columns Het Kompas, Archieven, Transcripties en Bouwtekeningen.
Er is nog veel werk te verzetten om tot een volledige ontsluiting van de collecties te komen. Aan die van de familieberichten bijvoorbeeld. Er zijn nog veel advertenties te sorteren, scannen en uploaden en in de databank te bewerken. Zo is er ook nog een grote voorraad aan foto’s te beschrijven en oude rechterlijke en andere archieven leesbaar te maken. Ook kunnen nog een zeer groot aantal huizen aan de Huizenbank worden toegevoegd (al is deze databank eigenlijk een buitenbeentje, omdat er nog geen bestaande collectie van is).
Als u benieuwd bent geworden wat het allemaal inhoudt, kijkt u dan op de website van het museum onder Documentatiecentrum. En als u nog wat tijd over heeft …..
