Tour langs de boer op Hemelvaartsdag

Het is altijd feest wanneer je na de drukte van de Randstad via de Heinenoordtunnel weer de weidse rust en ruimte ontdekt van de Hoeksche Waard. Geen blokkendozen, flats en grote industrieterreinen, maar het mooie landschap, zoals verwoord in het fraaie gedicht van Marsman. “Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan.” Het werd in 1936 gepubliceerd en er is een hoop in ons land veranderd. De Hoeksche Waard daarentegen heeft gelukkig nog steeds deze uitstraling. Een andere mooie regel: “In de geweldige ruimte verzonken de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen en dorpen.” Rij, fiets of wandel je door onze polders dan wordt het gedicht nog steeds weerspiegeld. Beleef nu deze ervaring met het hele gezin op Hemelvaartsdag. Eén van die boerderijen is Oost-Leeuwenstein gelegen aan de Dorpsstraat 13 in Heinenoord en behorend bij Museum Hoeksche Waard. Op donderdag 9 mei aanstaande zal deelgenomen worden aan de 10de editie van Tour langs de boer.

 

De geschiedenis van ons land is sterk verbonden met de agrarische sector, waarvan de betekenis nogal eens wordt onderschat. De boer begon ooit voor zichzelf, werd later bevoorrader van zijn omgeving en vervolgens onderdeel van de wereldvoedselproductie. Dat is mede te danken aan onze rivierdelta met zijn vruchtbare grond, waardoor we inmiddels de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld zijn.

 

De kwaliteit van de landbouwgrond in de Hoeksche Waard behoort tot de beste van de wereld. Het no-nonsens ondernemerschap, de goede samenwerking tussen de boeren en de slimme ideeën voor nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat onze regio zich heeft ontplooid als internationaal koploper op gebied van duurzame innovatieve landbouw. Dit zijn de eerste zinnen van de uitvoeringsagenda van Foodlab Hoeksche Waard. Deze wordt mede ondersteund door de gemeente, waarbij gezonde bodem, volhoudbare landbouw, een korte keten van farm to fork en kennisontwikkeling belangrijke speerpunten zijn.

 

Tour langs de boer is in feite een mogelijkheid om deze ontwikkelingen te zien en om de afstand tussen boer en burger te verkleinen. Museum Hoeksche Waard doet graag mee als onderdeel van de tour. In en rond de boerderij zijn allerlei activiteiten te doen voor het hele gezin. Kinderen kunnen gratis meedoen aan oer-Hollandse spelletjes, zoals steltlopen en hoepelen. Ook is er een reuzensjoelbak en de mogelijkheid historische kleding aan te trekken en jezelf op de foto te zetten. Toepasselijk is ook de fraaie expositie ‘Verrassend rood” over meekrap en het succes van dit bijzondere landbouwproduct. Het Museum en het terras zijn van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Een bekend gezegde is “De boer op gaan” wat zoveel betekent als eropuit gaan, dus wat let je.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.