Kleurstof meekrap in de schilderkunst

Verven met meekrap? Hoe doe je dat? De meekrapplant is in onze tijd niet zo bekend meer. Eeuwenlang werd de plant in Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden geteeld voor de rode kleurstof in de wortels. Die kleurstof werd gebruikt om kleding en leer een rode kleur te geven. Het pigment werd ook door bekende schilders, zoals Rembrandt en Vermeer gebruikt. En tegenwoordig?

Het kunstenaarsechtpaar Martin en Riena Valkhoff is met meekrap aan het werk gegaan. Zij maakten er meerdere schilderijen mee. Martin weet veel over het verven met meekrap en andere pigmenten.

 

Museum Hoeksche Waard heeft hem uitgenodigd om daarover te komen vertellen op donderdagmiddag 20 juni. Aanvang 14.00 uur in ’t Hof van Assendelft. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen. Na een pauze met koffie of thee neemt een gids van het museum u mee naar de tentoonstelling ‘Verrassend rood, over meekrap en meer’. In deze tentoonstelling gaat het over de teelt en verwerking van meekrap. Er hangen schilderijen die met meekrap geverfd zijn en er is nog meer roods te zien.

 

Kosten voor deze middag: € 7,50 per persoon. Met museumkaart, Rotterdampas en als vriend gratis toegang.

Betaling aan de kassa van het museum.

Aanmelden via onderstaande knop.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.