De Canon van de Hoeksche Waard

18-11-2021
De langverwachte Canon van de Hoeksche Waard: 50 vensters op de eilandgeschiedenis is uit

Onder redactie van Willy Spaan en Rein van der Waal is er met vierentwintig andere schrijvers in totaal ruim vier jaar gewerkt aan vijftig hoofdstukken, vensters genoemd, die een doorkijkje geven op de belangrijkste gebeurtenissen, tijdsbeelden, activiteiten en personen in bepaalde perioden vanaf 2500 jaar voor Christus tot heden. In vijftig boeiende verhalen, die los van elkaar gelezen kunnen worden, wordt de geschiedenis van de Hoeksche Waard en van Tiengemeten vlot verteld en met 500 illustraties in beeld gebracht.

Zijn de Romeinen hier geweest? Waarom is de Groote Waard verdronken? Hoe is de Hoeksche Waard ontstaan? Waren er echt ridders en monniken in het gebied? Waar komt het Hoekschewaerds dialect vandaan? Hoe komt het dat de HW protestants is geworden? Wat had een Piershillenaar met de moord op de gebroeders De Witt te maken? Waarom kwam men in de Hoeksche Waard in opstand tegen Napoleon? Hoe groot waren de standsverschillen? Welke kunstenaars zijn belangrijk geweest? Hoe swingend waren de sixties? Het mooi vormgegeven boek laat zien hoe er geleefd en gewerkt, strijd gevoerd, verlies geleden en succes geboekt werd. Allerlei onbekende markeringspunten in het landschap worden zichtbaar gemaakt en voorzien van uitleg over herkomst, functie en betekenis. De vensters geven bovendien aanknopingspunten en bronnen, die uitnodigen tot verder lezen en bezoeken.

De vaak onthullende en nooit eerder gepubliceerde verhalen zijn gebaseerd op historisch onderzoek. Het is een met vaart geschreven en rijk geïllustreerd standaardwerk voor een breed publiek. Het kloeke boek is een prachtig cadeau om te krijgen of te geven en een absolute must-have voor de liefhebber.

Het boek ligt vanaf 12 november te koop in Museum Hoeksche Waard in Heinenoord en in alle boekhandels, musea en bezoekerscentra in de Hoeksche Waard en omgeving.
Willy Spaan & Rein van der Waal (red.)
De Canon van de Hoeksche Waard:
50 vensters op de eilandgeschiedenis
Uitgave Museum Hoeksche Waard 2021
376 pagina’s, 500 illustraties, verkoopprijs € 29,90.

Bekijk het lovende commentaar van Hans Goedkoop (de pressentator van Andere Tijden) tijdens de presentatie van de Canon

@2022 Museum Hoeksche Waard