Bijzondere kaart overhandigd

Hollandse Delta krijgt nieuwe kaart van een oud gebied. Dijkgraaf Jan Bonjer en heemraad Harry Wagemakers namen op 24 mei een bijzondere landkaart in ontvangst.

Zij kregen een kaart van de voormalige Groote Waard zoals die er net voor de Sint-Elisabethsvloed in 1421 moet hebben uitgezien. De bestuurders waren verrukt over de nieuwe aanwinst: „Het is uniek dat je een nieuwe kaart krijgt die laat zien hoe een gebied er 600 jaar geleden uitzag." De kaart krijgt een prominente plek aan een van de wanden in het waterschapshuis.

In 1421 overspoelde de Sint-Elisabethsvloed het gebied van de Groote Waard. Tot voor kort was niet duidelijk hoe het landschap er voor deze grote vloed uitzag. Voormalig leraar geschiedenis Willem Janssen werkte twee jaar aan een reconstructie van de Groote of Zuid-Hollandsche Waard. Janssen bestudeerde hiervoor 62 verschillende beschrijvingen die in latere eeuwen van de Groote Waard zijn gemaakt. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Vooral de vroegere loop van de rivier de Maas bezorgde hem hoofdbrekens. Met behulp van de modernste onderzoekstechnieken tekende hij een landkaart van een tot nu toe onbekend gebied. Zijn kaart is op verzoek van de redactie ingelegd in het Canonboek.

„Het is een treffende illustratie bij het venster over het ontstaan en ondergang van de Groote Waard”, vinden de redacteuren Willy Spaan en Rein van der Waal. Waterschap Hollandse Delta heeft de kosten die dit meebracht voor zijn rekening genomen.

Inmiddels zijn er 4.000 exemplaren gedrukt van De Canon van de Hoeksche Waard en evenzoveel kaarten. Reden genoeg om de complete kaart fraai ingelijst aan het dagelijks bestuur van het waterschap aan te bieden. Met veel plezier overhandigden Willem Janssen en Willy Spaan, namens Museum Hoeksche Waard, de ingelijste kaart vergezeld van het Canonboek aan dijkgraaf Jan Bonjer en heemraad cultureel erfgoed Harry Wagemakers. Het Canonboek beschrijft in 50 hoofdstukken het ontstaan en de geschiedenis van de Hoeksche Waard en is uitgegeven door Museum Hoeksche Waard. Het boek is te koop in de boekhandel en de webshop van het museum.

Bron Hollandse Delta

@2022 Museum Hoeksche Waard