Diergeneeskunde in de Hoeksche Waard

200 jaar geleden werd de Rijks Veeartsenijschool in Utrecht opgericht. Dat feit en het 30-jarig jubileum van Anton Fennema als dierenarts waren de aanleiding voor een tentoonstelling met deze naam.

 

De tentoonstelling laat de veranderingen in de diergeneeskundige zorg van de laatste dertig jaar zien. Van vlijm tot hondengebit met beugel en van chloroform om te verdoven tot een monitor bij de operatietafel. Ook de praktijkruimte veranderde. Van instrumententas in de kofferbak en een spreekkamer thuis tot een volwaardig dierenziekenhuis met de modernste apparatuur.


Voor zover gegevens te achterhalen waren, is er een overzicht gemaakt van veeartsen, paardendokters, veeverloskundigen en dierenartsen die in de loop der eeuwen in de Hoeksche Waard werkten. Een van de veeverloskundigen was K. Hollander, die zijn instrumenten aan het Streekmuseum schonk. Een kleine selectie daarvan is ook tentoongesteld.


De tentoonstelling is ingericht in ’t Hof van Assendelft tot en met 2 april 2023.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.