2022-06-01 Art Nouveau en groene zeep  Ofwel: De winkel van Taselaar.  door Rob van Brakel

De kruidenierswinkel van Taselaar werd in 1862 aan de Molendijk 16 in Oud Beijerland opgericht door Anthonie Taselaar. Daarnaast, op Molendijk 12, werd een slijterij gevestigd, ook onder de naam A. Taselaar. De winkel kreeg na de start al snel een uitstekende reputatie door de geleverde kwaliteit en de concurrerende prijzen. En dat leverde brede bekendheid en een grote klantenkring op. Waren zoals koffie en pinda’s werden door Taselaar zelf gebrand. Veel producten werden los geleverd, zoals stroop en groene zeep. Biscuits uit de bekende Verkadeblikken vonden eveneens gretig aftrek. Ook werden er diverse soorten suiker verkocht. Voor de jeugd was natuurlijk aantrekkelijk dat er een grote variëteit aan snoepgoed tentoongesteld was in stopflessen op de toonbank.

In 1912 werd de winkel verbouwd en voorzien van een interieur naar de laatste mode, met een imposante marmeren toonbank en een efficiënt systeem met vakjes, bakjes en laadjes, waarin de losse waren werden opgeslagen. Er lagen witte tegels op de vloer en er waren prachtig bewerkte houten schappen met veel glas en koper, dat elke week gepoetst werd. Tot de sluiting van de winkel is er niets meer aan dit interieur veranderd, met uitzondering van de noodzakelijke overgang van gaslicht naar elektrische verlichting.

Het is niet bekend door wie de toonbank en de kastenwand gemaakt zijn. Het ligt voor de hand, gezien de hoeveelheid arbeidsuren nodig voor de vervaardiging, dat het niet om een lokale ambachtsman gaat. Daarvoor pleit ook, dat het geheel gemaakt is in de modernste stijl van die tijd, Art Nouveau. Een aanwijzing voor de fabrikant kunnen de vierkante vlakjes zijn, die overal op de kast zijn aangebracht. Iemand meende daarin onlangs het merkteken te herkennen van de meubelfabriek Onder de Sint Maarten. Opgericht in Zaltbommel, verhuisd naar Haarlem, met onder andere een filiaal in Rotterdam.

Nadere bestudering van andere meubels uit deze fabriek leert echter dat het merkteken anders is. In die tijd waren er in de omgeving van Oud-Beijerland veel meer meubelfabrieken. Bijvoorbeeld de firma Allan & Co, die zich in die tijd ook met interieurs van trams bezighield, en later zelfs trams ging bouwen. Of Corsmit, en ook Kiessel. Hoe dan ook, we houden ons aanbevolen voor iemand die licht op deze zaak kan doen schijnen.

De firma Taselaar is heel lang een begrip geweest in de Hoeksche Waard. Vanaf de oprichting tot aan de jaren zestig waren de winkels winstgevend. In 1962 werd het honderdjarig bestaan gevierd, maar de opkomst van supermarkten en de sociale lasten van de vele mensen die Taselaar in dienst had, betekenden enkele jaren daarna toch de nekslag voor de firma. De service van Taselaar in de winkel en de bezorging van boodschappen door de hele Hoeksche Waard en ver daarbuiten, die erg arbeidsintensief was, werd vergeleken daarmee gewoon te duur. Dit alles leidde uiteindelijk tot de sluiting van de zaak in 1970. De winkelinventaris verhuisde naar het toenmalige Streekmuseum, nu bekend als Museum Hoeksche Waard.

De slijterij hield het langer vol. In 1974 werd de naam “Het Fransche Wijnhuis”. De zaak hield het op de Molendijk vol tot 1995. Daarna verhuisde Marion Taselaar, de laatste eigenaresse, haar winkel naar een pakhuis aan het Vierwiekenplein. In 2000 hield ook zij ermee op. De toonbank en een rek van de slijterij staan inmiddels in de hal van ’t Hof van Assendelft.

@2022 Museum Hoeksche Waard