50 vensters op de eilandgeschiedenis             door D.J. List 

In 2018 bestond Museum Hoeksche Waard 50 jaar en stelde in dat kader de wisseltentoonstelling 4000 jaar Hoeksche Waard met 50 voorwerpen samen. De basis voor deze tentoonstelling was reeds de canon. 50 columns volgden in Het Kompas. Maar een echte publicatie van de volledige canon liet toch nog enige tijd op zich wachten. Maar eindelijk is het zover. Het lijvige boekwerk met maar liefst 376 bladzijden, een extra ingestoken kaart en bijna twee kilo wegend is in het museum verkrijgbaar voor slechts 29,90 euro. Het boek is fraai vormgegeven en uitbundig in kleur geïllustreerd.

Omdat het rijk geïllustreerde boek een zeer schappelijke prijs heeft is het een uitstekend cadeau voor sinterklaas en de kerstman. En natuurlijk als relatiegeschenk. Het is een boek dat in geen boekenkast in de Hoeksche Waard mag ontbreken. Het boek is gewild bij het publiek en vliegt de deur uit als warme broodjes. Om er voor te zorgen dat iedereen dit fraaie boek kan bemachtigen werken we – ondanks de papierschaarste – hard aan een tweede druk. Toch raden we met nadruk de voorintekenaren aan niet te wachten tot 31 december voor het ophalen van de gereserveerde boeken.

Het canon-boek is de leidraad voor de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Het zijn de verhalen van de strijd tegen het water en de kracht van het particulier initiatief bij het inpolderen van land. Ook wordt duidelijk waarom het landschap van het eiland met zijn kreken, dijken en dijkdorpen zo kenmerkend is. Ondanks het feit dat de vele molens, die in het verleden de horizon markeerden, grotendeels zijn verdwenen.

Verschillende auteurs behandelen hoogtepunten uit de geschiedenis van het eiland van 2500 voor christus tot en met 2019. De schrijvers nemen ons mee naar de prehistorie, de Romeinen en het ontstaan en de ondergang van de Groote Waard. Ridders en monniken en de vorming van de Hoeksche Waard volgen. Religie en politiek worden uitgebreid besproken, evenals de ondergang van de gebroeders de Witt. De gewassen meekrap en vlas brachten rijkdom naar de Hoeksche Waard, maar ook zwaar en slecht betaald werk. Zoals bij zoveel zaken kleeft aan elk voordeel wel een nadeel. Maar ook kunst, muziek, mode en sport komen uitgebreid aan bod. Natuurlijk is er ruimte gereserveerd voor belangrijke personen uit de eilandgeschiedenis. Suze Groeneweg is hier een mooi voorbeeld van. Deze vrouw schreef geschiedenis toen zij in 1918 het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid werd. Uiteraard zijn thema’s als nijverheid, industrie en hygiëne niet vergeten, evenals de zwarte bladzijden van de Tweede Wereldoorlog. Het laatste venster is gereserveerd voor de eenwording van de Hoeksche Waard. Vandaag de dag zijn we één gemeente.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.