Meta en Dirksje, twee vrouwelijke molenaars in de Hoeksche Waard. door Dini Heijden
Meta Bosch volgde haar hart en werd de eerste vrouwelijke molenaar op de Poldersche Molen in de Sint Anthoniepolder. Meta groeide op in de Alblasserwaard, midden tussen de watermolens, en droomde als kind al van het vrije leven op een molen, vuurtoren of boerderij. Haar favoriete molen in haar jeugd: de Broekmolen in Streefkerk, een wipmolen met open scheprad uit 1581. Zij groeit op, trouwt, wordt moeder en heeft een fulltime job.
Maar haar droom vergeet ze niet!
In 2019 startte Meta met de 3-jarige opleiding tot molenaar. Haar eerste stage liep ze natuurlijk op de Broekmolen en al snel volgde de Poldersche Molen. Sinds april 2022 is Meta molenaar en verantwoordelijk voor deze prachtige ronde stenen molen, die er al sinds 1749 staat, als vervanger van de wipmolen uit 1637.
Natuurlijk zijn er in de loop der eeuwen veel technische verbeteringen aangebracht. In 1935 werd bij de molen een elektrisch hulpgemaal geplaatst. De molen is nog altijd in bedrijf en het Waterschap Hollandse Delta zet de molen nogal eens in om het overtollige polderwater naar de Binnenbedijkte Maas te lozen. De capaciteit van de molen is toch wel het dubbele van het volautomatische gemaal.
‘Het is een prachtige hobby’, zegt Meta, als ik haar op zoek in de molen. ‘Een fijne afwisseling naast mijn vaste werkkring. Ik kom graag elke week naar mijn molen in de Sint Anthoniepolder en af en toe slaap ik er wel een nachtje.’
Meta is niet de eerste vrouwelijke molenaar van de Hoeksche Waard - die eer komt Dirksje van der Jagt toe. Dirksje, geboren in 1819 in Piershil, kocht in 1857 met haar man Willem Heijkoop korenmolen ‘Windlust’ in Westmaas. Deze molen stond er toen vier jaar. Zij zijn net getrouwd en Dirksje brengt uit eerdere huwelijken (zij was al twee keer weduwe) drie kinderen mee. Willem en zij krijgen nog drie kinderen, een zoon en twee dochters.
Maar Dirksje is niet voor het geluk geboren. Haar huwelijk met Willem duurt maar zes jaar en in korte tijd sterven Willem en drie van haar zes kinderen.
Dirksje laat de moed niet zakken en zet het molenaarsbedrijf voort. Zij liet het nodige schilderwerk doen en op de baard van de molen werd het jaartal 1853 (het jaar van de bouw) overschilderd in 1864, het jaar van een nieuw begin!
Vier jaar later verkoopt Dirksje de molen en vertrekt ze met haar drie overgebleven kinderen: de 17-jarige Pieter Six, de 14-jarige Jan Kortenbout en de 8-jarige Maria Heijkoop naar Den Briel. Op 79-jarige leeftijd overlijdt Dirksje in 1898.
creditline: vlnr - Poldersche Molen (Museum Hoeksche Waard - fotograaf Wilma Kapoen) - molenaar Meta Bosch (prive-collectie) en korenmolen Windlust (Museum Hoeksche Waard - collectie Jopie en Dick Leeuwestein)
Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535
't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact
Privacy statement en cookiebeleid
@ Museum Hoeksche Waard
KvK 41118538
NL36RABO0351102450
Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.