2023-04-09 Feest in Museum Hoeksche Waard  door Dirk-Jan List

Feest in Museum Hoeksche Waard        
Op 3 oktober 1968 was het groot feest: Streekmuseum Hoeksche Waard werd geopend. Het oude Hof van Assendelft was helemaal opgeknapt en ingericht als museum. In de Bulletins van de Vriendenkring van het museum zijn allerlei wetenswaardigheden over het museum te lezen. Deze Bulletins staan op de website van het museum. In het Bulletin van juli 1968 wordt de opening van Streekmuseum Hoeksche Waard als volgt aangekondigd:

 

3 oktober 1958 - 3 oktober 1968
Wat lang onbereikbaar heeft geleken staat te gebeuren; ons museum dat langzaamaan gestalte heeft gekregen, nadert zijn voltooiing! Het doet het stichtingsbestuur veel genoegen te kunnen aankondigen dat het in de bedoeling ligt de officiële opening te doen plaats vinden op donderdag 3 oktober a.s.; precies tien jaar na de succesvolle tentoonstelling in de H.B.S. te Oud-Beijerland. Bijzondere luister zal aan het gebeuren worden bijgezet, doordat de commissaris der Koningin in Zuid-Holland, mr J. Klaasesz zich heeft bereid verklaard de officiële opening te verrichten. Met man en macht is en wordt straks na de vakanties weer gewerkt om alles dan gereed te hebben. Zowel uiterlijk als innerlijk groeit het museum gestadig. Zo langzamerhand draagt het zijn trotse naam "Hof van Assendelft" weer met ere; het statige gebouw begint weer te herleven. Het dames-comite werkt met grote voortvarendheid aan poppen en costuums, de arren zijn prachtig gerestaureerd, de stal en til zijn gereed, de "statie" en tentoonstellingsvertrekken worden ingericht, een groot deel van de collectie is reeds opgesteld. Ook groeit de verzameling nog steeds aan door nieuwe giften. Men denke echter niet, dat wij tevreden zijn, er is nog plaats voor veel meer!! Oude meubelen en ander huisraad afkomstig uit de Hoeksche Waard of naaste omgeving blijven zeer welkom. Ook aan oprit en toegang moet nog veel gebeuren. Maar het einddoel is in zicht! !
D H.

 

Wist u dat er in de eerste drie maanden na de opening 1230 bezoekers geweest zijn? En dat in 1971 Prinses Beatrix en Prins Claus het museum bezochten? ’t Hof van Assendelft was al gauw te klein voor alle voorwerpen die geschonken werden. Daarom werd in 1973 ook de Herenboerderij Oost-Leeuwenstein geopend. En in 1983 kwam de studiezaal erbij. Door de jaren heen is het archief enorm uitgebreid. De tuin van ’t Hof is ontworpen door niemand minder dan Mien Ruys en in 1997 geopend. Sindsdien is de tuin door vrijwilligers onderhouden.

 

Feest
Deze maand bestaat het museum dus 55 jaar. Inmiddels is wel de naam ingekort tot Museum Hoeksche Waard. Graag willen we het jubileum vieren met de bezoekers, maar het ontbreekt het museum momenteel aan vrijwilligers om extra activiteiten te organiseren. Het vrijwilligersbestand is vrij constant. Hierdoor heeft het museum wel last van een sterke vergrijzing. De trouwe vrijwilligers van het museum zijn naarstig op zoek naar mensen die een paar uur per week willen helpen met receptie werkzaamheden, horeca, invoer in de computer, samenstellen van tentoonstellingen, opzetten van educatief materiaal en andere speciale klussen. U kunt zich per e-mail opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Beeldmateriaal:   MuseumHW collectieJopie & Dick Leeuwestein

Onderschrift bij  foto: Koning Beatrix en Prins Claus openen Museum Hoeksche Waard

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.