BgMax

Archief

Expositie Speelgoed verlengd

De expositie speelgoed is verlengd tot 11 juli speelgoed auto hout

 

  Expositie SPEEL-GOED 

Een spel van educatie en emancipatie 

Door de eeuwen heen zijn de maatschappelijke rollen van en ontplooiing voor mannen en vrouwen verschillend. Opvoeders zijn in het begin van de negentiende eeuw nog van mening dat meisjes zijn voorbestemd voor de rol van huisvrouw en moeder. Jongens mogen doorleren en een carrière opbouwen als militair, politicus of geleerde. Natuurlijk moeten zij zorgen voor brood op de plank voor hun gezin. Mannen moeten vooral hard en doortastend zijn, vrouwen juist lief en zorgzaam. 

De emancipatie van vrouwen begint aan het einde van de negentiende eeuw. Meisjes mogen gaan studeren en vanaf 1919 mogen vrouwen ook gaan stemmen. 

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, verantwoordelijk voor emancipatie, wil dat er een einde komt aan het verschil tussen speelgoed voor jongens en meisjes. Een heftige discussie rond gendertypering en gender- bevestigend speelgoed komt op gang. Wat is de rol van marketing bij speelgoed? In deze tentoonstelling mag de bezoeker zijn eigen conclusie trekken. Geniet vooral van het mooie speelgoed! 

Het speelgoed is gerangschikt naar vijf thema’s: poppen, vervoer, koken, bouwen en spellen. Soms verplaatst de aandacht van jongens naar meisjes of omgekeerd. 

Veel kijkplezier! 

16

 

Expositie 75 jaar vrijheid

Expo 75 jaar vrijheid75 jaar geleden werd Nederland bevrijd en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, dit jubileumjaar in het bijzonder. Samen zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

In museumHw is een expositie over 75 jaar vrijheid. 

Ontdek in museumHW  de persoonlijke verhalen van zij die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. Verhalen verteld in beeld, brieven, foto's en op doek.

75 JAAR VRIJHEID IN DE HOEKSCHE WAARD Activiteiten 18 februari - 19 juni 2020

Boerderij Oost-LeeuwensteinExpositie De draad kwijt, met extra aandacht voor Textiel rondom de TweedeWereldoorlog en Bevrijding, tot en met 31 mei 2020.‘t Hof van AssendelftExpositie in de Studiezaal, de Tweede Wereldoorlog en Bevrijding in de Hoeksche Waard,tot en met 31 mei 2020.

Lees meer: Expositie 75 jaar vrijheid

Textielexpositie "De draad kwijt"

190624 SMHW poster dedraadkwijt A3 origineel klein 1In Museum Hoeksche Waard is van 18 oktober 2019 tot 13 september 2020 een tentoonstelling over textiel met als thema “De draad kwijt”. 

Textiel in de breedste zin van het woord. Met de expositie De draad kwijt geeft Museum Hoeksche Waard de bezoeker een andere blik op textiel. Laat je verrassen door de rijke variëteit van onze textielcollectie. Alles wat met de textiele draad te maken heeft, komt aan bod in deze expositie. Van klederdracht tot ondergoed, van letterlap tot merklap, van vlaggen tot vaandels, van verstelwerk tot handwerk, van archeologisch textiel tot nieuw gemaakte mode.

 

Textiel, klederdrachten en sieraden

De uitgebreide textielcollectie van Museum Hoeksche Waard staat hoog aangeschreven. De oudste stoplap in de collectie is bijna 300 jaar oud. Naast veel kant, stoplappen en merklappen bevat de collectie ook schoolhandwerk, oranjetextiel en veel linnengoed en katoenen goed uit de eerste uitzet van vele jonge dames. Klederdracht en sieraden zijn een wezenlijk onderdeel van de folklore van de Hoeksche Waard. Het museum heeft onder meer een bijzonder kostbare collectie keuvels (kanten kappen / krullenmutsen), kapothoedjes, schoudermanteltjes rokken en jakjes.   

Lees meer: Textielexpositie "De draad kwijt"