BgMax

Expositie

Vaste expositie

 

Vaste expositie:

Door beide museumgebouwen is de vaste tentoonstelling 'Van heer tot errebaaier' te zien, met voorwerpen zoals door de verschillende rangen en standen gebruikt werden.

In 't Hof van Assendelft staat ambachtsvrouwe Sara Louisa du Faget van Assendleft centraal, gebeurtenissen uit haar eeuw, de onstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard en hoe het eiland bestuurd werd. Tevens zijn er een keuken, kelder, opkamer en salon met een inrichting uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Boerderij Oost-Leeuwenstein laat zien hoe de boer en boerin, de dokter, handwerksman, winkelier, arbeider en het schoolkind leefden.

 

Expositie SPEEL-GOED 

 

Een spel van educatie en emancipatie van 26 september 2020 - 28 februari 2021

speelgoed poster sep 2020 defDoor de eeuwen heen zijn de maatschappelijke rollen van en ontplooiing voor mannen en vrouwen verschillend. Opvoeders zijn in het begin van de negentiende eeuw nog van mening dat meisjes zijn voorbestemd voor de rol van huisvrouw en moeder. Jongens mogen doorleren en een carrière opbouwen als militair, politicus of geleerde. Natuurlijk moeten zij zorgen voor brood op de plank voor hun gezin. Mannen moeten vooral hard en doortastend zijn, vrouwen juist lief en zorgzaam. 

De emancipatie van vrouwen begint aan het einde van de negentiende eeuw. Meisjes mogen gaan studeren en vanaf 1919 mogen vrouwen ook gaan stemmen. 

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, verantwoordelijk voor emancipatie, wil dat er een einde komt aan het verschil tussen speelgoed voor jongens en meisjes. Een heftige discussie rond gendertypering en gender- bevestigend speelgoed komt op gang. Wat is de rol van marketing bij speelgoed? In deze tentoonstelling mag de bezoeker zijn eigen conclusie trekken. Geniet vooral van het mooie speelgoed! 

Het speelgoed is gerangschikt naar vijf thema’s: poppen, vervoer, koken, bouwen en spellen. Soms verplaatst de aandacht van jongens naar meisjes of omgekeerd. 

Veel kijkplezier! 

 

 

 Bezoek aan het museum is alleen mogelijk door vooraf een datum en een tijdslot (starttijd) te reserveren op onze aanmeldpagina.  Lukt dit niet dan kan u ook gewoon langskomen en u ter plekke aanmelden. Er geldt wel de regel dat u zich dan aan de balie inschrijft en bij meer dan het toegestane aantal bezoekers in het betreffende tijdslot moet u wachten tot er weer plaats is.

  Klik op de button voor de aanmeldpagina

aanmelden

 

Een leuk filmpje van de opening, om alvast in de stemming te komen. KLIK HIER