BgMax

Expositie

Vaste expositie

 

Vaste expositie:

Door beide museumgebouwen is de vaste tentoonstelling 'Van heer tot errebaaier' te zien, met voorwerpen zoals door de verschillende rangen en standen gebruikt werden.

In 't Hof van Assendelft staat ambachtsvrouwe Sara Louisa du Faget van Assendleft centraal, gebeurtenissen uit haar eeuw, de onstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard en hoe het eiland bestuurd werd. Tevens zijn er een keuken, kelder, opkamer en salon met een inrichting uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Boerderij Oost-Leeuwenstein laat zien hoe de boer en boerin, de dokter, handwerksman, winkelier, arbeider en het schoolkind leefden.

 

Tijdelijke exposities: 

Expositie 75 jaar vrijheid

Expo 75 jaar vrijheid

 

 

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, dit jubileumjaar in het bijzonder. Samen zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

In Museum Hoeksche Waard is een expositie over 75 jaar vrijheid.

Ontdek in Museum Hoeksche Waard de persoonlijke verhalen van zij die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. Verhalen verteld in beeld, brieven, foto's en op doek.

In boerderij Oost-LeeuwensteinExpositie is in de tentoonstelling De draad kwijt extra aandacht voor Textiel rondom de TweedeWereldoorlog en Bevrijding. Nog te zien tot 13 september.

 

 

 

 

 

 

 

 

Textielexpositie "De draad kwijt"

190624 SMHW poster dedraadkwijt A3 origineel 1200

In Museum Hoeksche Waard is van 18 oktober 2019 tot 13 september 2020 een tentoonstelling over textiel met als thema “De draad kwijt”. 

Textiel in de breedste zin van het woord. Met de expositie De draad kwijt geeft Museum Hoeksche Waard de bezoeker een andere blik op textiel. Laat je verrassen door de rijke variëteit van onze textielcollectie. Alles wat met de textiele draad te maken heeft, komt aan bod in deze expositie. Van klederdracht tot ondergoed, van letterlap tot merklap, van vlaggen tot vaandels, van verstelwerk tot handwerk, van archeologisch textiel tot nieuw gemaakte mode.

 

Textiel, klederdrachten en sieraden

De uitgebreide textielcollectie van Museum Hoeksche Waard staat hoog aangeschreven. De oudste stoplap in de collectie is bijna 300 jaar oud. Naast veel kant, stoplappen en merklappen bevat de collectie ook schoolhandwerk, oranjetextiel en veel linnengoed en katoenen goed uit de eerste uitzet van vele jonge dames. Klederdracht en sieraden zijn een wezenlijk onderdeel van de folklore van de Hoeksche Waard. Het museum heeft onder meer een bijzonder kostbare collectie keuvels (kanten kappen / krullenmutsen), kapothoedjes, schoudermanteltjes rokken en jakjes.

 

De draad kwijt.

De textielexpositie benadrukt de verschillen tussen de generaties. Tegenwoordig leven we in een consumptiemaatschappij. Oude kleding gooien we weg en we kopen daar nieuwe voor. Zo’n honderd jaar terug was het ondenkbaar om oude kleding weg te gooien. Deze werd vermaakt tot verder gebruik. Het motto van die jaren was “Wees zuinig met je spullen en gooi niet zomaar alles weg”. De draad kwijt is een selectie van verschillende textiele voorwerpen uit de Hoeksche Waard. 

 

Verwacht

Eind september komt er een tijdelijke tentoonstelling: Speel-Goed, een spel van Educatie en Emancipatie