BgMax

Column 17 MuseumHW

Column nr. 17 Museum Hoelsche Waard  door Dirk-Jan List        6-11-2020

 

VERGETEN GEWASSEN VAN DE HOEKSCHE WAARD

 

Tegenwoordig staat de Hoeksche Waard bekend om zijn innovatieve agrarische sector. Vroeger was landbouw ook heel belangrijk voor de economie van het eiland. In de achttiende en negentiende eeuw stonden de akkers vol met planten met gele of blauwe bloemetjes. Niet zo interessant zou je denken. Maar het betrof meekrap en vlas, twee gewassen die welvaart naar het eiland brachten. Wie kent deze vergeten gewassen nog? Column 17

Boeren teelden meekrap voor de wortels. Zij vormden de basis voor een rode kleurstof. De beste kwaliteit meekrap kwam van wortels die drie jaar oud waren. In de Hoeksche Waard stonden verschillende meekrapstoven of schuren. Hier droogden de arbeiders de wortels en vermaalden zij ze tot poeder. Deze meestoven herinneren ons aan een vergeten nijverheid. De rode kleurstof werd niet op het eiland verhandeld, maar in Rotterdam.

Waren in de zeventiende eeuw rode baaien (wollen stof) onderrokken populair, in de negentiende eeuw kwam de rage van rode onderrokken terug. De uitvinding van kunstmatige kleurstoffen halverwege de negentiende eeuw maakte helaas een einde aan de bloeiende meekrapteelt.

Vlas is de grondstof van linnen. In de herenboerderij Oost-Leeuwenstein is te zien hoe en met welke attributen de boeren de stelen van het vlas bewerkten. Na het repelen, roten, braken, zwingelen en hekelen bleef er een bundel lange vezels over. Deze vezels werden tot linnen draden gesponnen en lappen stof geweven. Naaisters verwerkten de linnen lappen tot lakens (linnengoed) en hemden of onderbroeken (lijfgoed).

In de achttiende en negentiende eeuw droegen rijke mensen onderkleding, vervaardigd uit het beste en fijnste linnen. Wasvrouwen reinigden regelmatig het linnen lijfgoed. Om het linnengoed van verschillende klanten uit elkaar te kunnen houden was het linnengoed voorzien van een rood wasmerk.

In de collectie van het Museum Hoeksche Waard worden verschillende oude linnen hemden bewaard. Zij zijn aan de onderzijde van de halsspit in rood borduurgaren in kruissteek voorzien van de initialen van de drager en een getal. Dit is het wasmerk. Het cijfer verraadt hoeveel hemden onderdeel uit maakten van de uitzet.

Bijvoorbeeld 6. Vrouwen droegen hemden met gerende (schuin uitlopende) zijnaden. Hemden voor mannen hadden juist rechte zijnaden met een split aan de onderzijde.

Column 16 MuseumHW

Column nr. 16 Museum Hoelsche Waard  door Dini Heijden

 

In Museum Hoeksche Waard is weer een nieuwe expositie te zien: SPEEL-GOED, een spel van educatie en emancipatie!

 

Lola Nouwens de sympathieke blokjesbouwer, die met een Maya-tempel in de jungle de eerste prijs won in het populaire tv-programma LEGO Masters 2020, opende de expositie in een inspirerende video.

Speelgoed van toen en nu, gerangschikt naar vijf thema’s: poppen, vervoer, koken, bouwen en spellen. Speelgoed uit de eigen collectie, maar ook van spontane bruikleengevers, die mooie kunstwerken hebben gemaakt van LEGO en Meccano. Diverse bouwwerken van Meccano zijn blikvangers in de expositie.

16SPEEL-GOED, roept herinnering op naar eigen jeugd. Naar je verjaardag en 5 december: twee dagen waarop je speelgoed kreeg. Meisjes meestal een pop, kinderwagentje of een serviesje en jongens een auto, houten treintje of een Meccano bouwdoos, waarop je heel zuinig was. Voor touwtje springen, knikkeren of stoepranden had je nauwelijks iets nodig en met veel fantasie maakte je een vlieger of pijl en boog. Terug naar een tijdperk zonder internet of televisie en op zaterdagavond een spelletje Mens erger je niet! met radiogeluid op de achtergrond en olienoten om te pellen. Vele lezers zullen zich dit nog herinneren.

Onze kinderen en kleinkinderen kiezen nu uit bergen speelgoed. Van poppen als Barbie, Skipper en Ken, de Action Man en Big Jim tot LEGO, Dinky Toys, Matchbox of een elektrische trein.

<quote> Meccano alleen voor jongens en poppen alleen voor meisjes? Die tijd is voorbij!

De expositie laat zien hoe de indeling tussen het speelgoed voor meisjes en jongens door de tijd heen is veranderd. Speelgoed is niet alleen een vorm van educatie, het laat ook zien hoe ver de emancipatie in een bepaalde periode is gevorderd. Ken, het vriendje van Barbie, afgebeeld met een wasmachine en Barbie als astronaut of president.

SPEEL-GOED is voor alle leeftijden. Kom naar het museum - het mooie speelgoed is te zien tot en met 24 januari 2021. Directeur Dirk Jan List geeft vier exclusieve rondleidingen op 7 en 29 november 2020 en 9 en 24 januari 2021.

Natuurlijk houden we ons aan COVID-19; reserveer vooraf uw bezoek via de website of meld u als bezoeker bij de receptie in Oost-Leeuwenstein en houd voldoende afstand.

De openingsvideo en informatie over museumbezoek en de exclusieve rondleidingen zijn te vinden op www.museumhw.nl

 

Column 15 MuseumHW

Column nr. 15 Museum Hoeksche Waard           door Mariska Willeboer

 

Open Monumentendagen

Het tweede weekend van september nadert en dat betekent dat binnenkort duizenden monumenten hun deuren openen voor publiek. De boerderij van Museum Hoeksche Waard is gratis toegankelijk. Op www.museumhw.nl zijn de exacte en laatste gegevens te vinden met betrekking tot de openstelling van het museum op 12 en 13 september. Voor extra activiteiten wordt er nog gewacht op de officiële vergunning van de gemeente Hoeksche Waard.

OL 2015

Gastvrouwen zorgen tijdens de Open Monumentendag in historische kledij voor de ontvangst. Voor de kinderen zijn er oudhollandse spelletjes en er kan geschilderd worden. Uiteraard houdt het museum rekening met het Corona-virus (kijk voor actuele informatie over de maatregelen op de eerder genoemde website van het museum).

Het museum bestaat uit de bijzondere combinatie van de eeuwenoude buitenplaats ’t Hof van Assendelft en boerderij Oost-Leeuwenstein, twee monumentale gebouwen met ieder hun eigen charme.

Boerderij Oost-Leeuwenstein stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd op de plaats van een voorganger. Eind 18e eeuw werd het achterhuis afgebroken en kwam er een modernere schuur voor in de plaats. De schuur werd langs de boerderij geplaatst, waardoor de oogst doelmatiger gelost en geborgen kon worden. Op het erf van de hoeve werd een vrijstaand zomerhuis met karnschuur gebouwd. De activiteiten vinden plaats op het erf van de boerderij.

De boerderij werd geruime tijd bewoond door nazaten uit het geslacht Leeuwenburgh. Meerdere generaties voerden er een gemengd landbouwbedrijf. In de 18e eeuw waren twee leden van de familie Leeuwenburgh beurtelings rentmeester van de laatste Ambachtsvrouwe van Heinenoord, Sara Louisa du Faget van Assendelft.

De familie van Assendelft bezat al ruim drie eeuwen de Heerlijkheid Heinenoord. Sara du Faget liet in 1767 de buitenplaats herbouwen en deze kreeg de naam ’t Hof van Assendelft. De dagelijkse gang van zaken rondom ’t Hof liet Vrouwe Sara over aan haar rentmeester. Na haar overlijden werden ’t Hof en de heerlijke rechten in 1807 verkocht bij openbare verkoping aan Hendrik baron Collot d’Escury. In de loop der jaren volgden meerdere eigenaren elkaar op.

Vanaf 1968 toont het museum het culturele erfgoed van de Hoeksche Waard. Buiten de prachtige vertrekken met diverse functies, de bijbehorende meubelen, panoramabehang en interessante verhalen komt de ontstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard aan bod in ’t Hof. ’t Hof is uitsluitend te bezoeken tijdens speciale lezingen (opgave aan de balie van de boerderij op de desbetreffende dagen).

De vaste expositie ‘Van Heer tot Errebaaier’ bevindt zich in de boerderij en geeft een beeld van hoe men vroeger leefde en werkte in de Hoeksche Waard. Ook tijdelijke exposities zijn te zien in dit deel van het museum. Het is de laatste kans om op 12 en 13 september de exposities ‘De draad kwijt’ en ‘75 jaar vrijheid’ te bezoeken. Het museum hoopt u binnenkort te verwelkomen!

 

Column 13 museumHW

Column 13 museumHW  door dirk-Jan List

 

nr 13 speelgoedMuseum HW zoekt speelgoed met een verhaal

Op het moment kunnen de bezoekers van het Museum Hoeksche Waard genieten van de tentoonstellingen De draad kwijt en 75 jaar vrijheid. Maar achter de schermen werken we volop aan de voorbereidingen van de tentoonstelling Speel-Goed, een spel van Educatie en Emancipatie. We gaan veel poppen, paarden, auto’s, serviesgoed, bouwdozen en spellen tonen. De collectie van het museum bestrijkt globaal de geschiedenis van halverwege de negentiende eeuw tot en met de tweede wereldoorlog. De periode daarna is helaas nog slecht vertegenwoordigd. Daarom zijn we op zoek naar lezers die ons speelgoed uit de periode 1945-2020 tijdelijk in bruikleen willen geven.

Vijf thema’s

In deze speelgoedtentoonstelling leggen we de nadruk op vijf thema’s: poppen, koken, bouwen, vervoer en spellen. We maken bewust geen indeling tussen jongens- en meisjesspeelgoed. Het is juist interessant om te zien hoe door de eeuwen heen speelgoed heen en weer bewoog tussen wat ouders en fabrikanten geschikt achtten voor jongens en wat voor meisjes. Kunnen we op foto’s uit de negentiende eeuw de jongens herkennen aan hun speelgoedpaard, tegenwoordig zijn de veelkleurige ‘My Little Pony’s’ met hun lange manen en staarten populair bij meisjes. En naast de typische poppen voor meisjes (van antieke porseleinen dames tot moderne kunststof Barbie’s) kregen we na de tweede wereldoorlog ook poppen – of moeten we ze ‘actie figuren’ noemen? – voor jongens. Action Man, Big Jim en de Man van Zes Miljoen waren verkrijgbaar met verschillende kledingsets en voertuigen.

Interviews

Voor de tentoonstelling zijn we ook op zoek naar kinderen en volwassenen uit verschillende lijftijdsgroepen die kort iets willen vertellen over hun lievelingsspeelgoed en het verhaal er achter. Kreeg jij voor je verjaardag wat je wilde hebben, of juist niet? Een Barbie vragen en een Man van Zes Miljoen krijgen is een verhaal apart. Onze medewerkers van de afdeling educatie willen graag hier korte opnames van maken, om later te vertonen op de speelgoedtentoonstelling (oktober 2020 - januari 2021). Misschien heb je het speelgoed nog in je bezit en wil je het aan ons uitlenen voor de tentoonstelling. Dat zou geweldig zijn.

Vragen en informatie graag richten aan mij op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Column 14 MuseumHW

Bouw depot museumHW    door Mariska Willeboer

 

Ruim twee maanden geleden werd in het nieuws gebracht dat de bouw van depot Museum Hoeksche Waard was begonnen. Inmiddels tekenen de contouren van het depot zich af tegen het Heinenoordse firmament. Er wordt hard gewerkt om het gebouw af te krijgen. Vrijwilligers zorgen voor de afwerking aan de buitenzijde van het pand. Het depot krijgt horizontale planken die overlappend worden aangebracht, waardoor het pand er als een oude houten schuur uit zal komen te zien.

14a Bouw depot MHWDe wens om een eigen depot te hebben bestond al langere tijd. Museum Hoeksche Waard had een goede opslaglocatie nodig, dat zou voldoen aan alle eisen die gesteld worden aan de voorwaarden voor een Erkend Museum. In 2018 begonnen de ideeën rondom het depot vorm te krijgen; museummedewerkers stelden een plan van eisen op en subsidies werden aangevraagd.

De financiering van het depot is rond gekomen. Naast eigen reserveringen heeft het museum kunnen rekenen op sponsoring vanuit de particuliere sector en de toegekende subsidie uit het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Er kwam financiële ondersteuning vanuit meerdere donateurs, waaronder Gemeente Hoeksche Waard.

Het depot wordt gebouwd op de plaats waar eerder het clubhuis van IJsclub Heinenoord stond, naast Oost-Leeuwenstein. Het depot komt dus in de directe nabijheid van het museum. Nu wordt er nog gebruik gemaakt van twee depots, die zich niet in Heinenoord bevinden. Het nieuwe depot zal daarbij voldoen aan eerder genoemde eisen. Dat houdt onder andere in dat het een geklimatiseerde ruimte is met brand- en inbraakbeveiliging. Zo wordt voorkomen dat een deel van de collectie op termijn verloren zal gaan.

Voor de inrichting van het depot zal gebruik gemaakt gaan worden van stellingen die al in het bezit zijn van het museum. Er zullen hoogstwaarschijnlijk meer stellingen moeten komen om huisraad, gereedschappen voor lokale beroepen, antieke fietsen en dergelijke te kunnen bergen. In de twee museumpanden blijven deelcollecties als stoelen, textiel, klederdracht, poppen, foto’s, topografische kaarten en documenten geplaatst.

Bij het inrichten van het depot zal goed gekeken moeten worden welk deel van de collectie er opgeslagen kan en gaat worden. Er wordt beoordeeld op het belang van een item voor de collectie en de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Door kritisch -maar ook zorgvuldig- te kijken naar de omvang van de huidige collectie wordt er ruimte gecreëerd om stukken van na circa 1960 op te kunnen nemen.

Column 12 MuseumHW weer open

Museum Hoeksche Waard weer gedeeltelijk open.     Column Dirk-Jan List

 

Waar staat het Museum Hoeksche Waard na de Corona lockdown? In juni mogen we weer voorzichtig onze deuren openen. 1e paalslaanDit doen we langzaam en in fasen. Met ingang van 3 juni is alleen de Herenboerderij Oost-Leeuwenstein geopend gedurende de gebruikelijke openingstijden. Dit blijft zo tot 1 september.

De reden hiervoor is het feit dat de boerderij ruimer is opgezet dan ’t Hof van Assendelft. Daarom kunnen we in dit pand beter eenrichtingsverkeer invoeren. De bezoekers betreden het museum via de ingang en verlaten het via de zijdeur. Eenrichtingsverkeer betekent ook dat er één trap is om naar boven en de andere om naar beneden te gaan. Stickers met pijlen en stoptekens geven de looprichting aan. Indien mogelijk staan deuren open zodat bezoeker geen deurknoppen hoeven aan te raken. De wc’s zijn gesloten.

Lees meer: Column 12  MuseumHW weer open

Estafette met bevrijdingsvlag

Estafette vlagVrijheid en verbinding tussen de dorpen in de gemeente Hoeksche Waard.

 

Bevrijdingsdag 5 mei 2020 zou een oude traditie in ere worden hersteld. Jongeren zouden van dorp naar dorp lopen met de Nederlandse driekleur, zoals scholieren dat deden in de jaren van 1946 tot en met 1960.

 

We gaan terug naar Bevrijdingsdag 5 mei 1946

Lees meer: Estafette met bevrijdingsvlag

Column 11 Nationale feestrok

feestrokkenNationale feestrok         column Dirk-Jan List

5 Mei is een bijzondere dag. Op deze dag vieren we de bevrijding van Nederland (1945). Anno 2020 – het moment waarop we ’75 jaar vrijheid’ zouden moeten vieren – hunkeren ook wij naar vrijheid. De beperkende maatregelen van de overheid, om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, laten ons op kleine schaal ervaren wat de mensen in oorlogstijd hebben gevoeld.

Lees meer: Column 11 Nationale feestrok

Column 10 Bevrijdingsvlag

BEVRIJDINGSVLAG   Column Marjolein v.d. Stouw

 

bevrijdingsvlagIn de tentoonstelling “De draad kwijt”, is ook een aantal vlaggen te zien. Een ervan is de zogenaamde “bevrijdingsvlag”. Deze vlag werd vanaf 1946 op 5 mei van gemeente naar gemeente vervoerd. Dit gebeurde volgens strenge regels. In een krantenartikel uit 1958 wordt dit als volgt beschreven:  “Dat een achttal daartoe aangewezen leerlingen (vier meisjes en vier jongens) van het hoogste leerjaar van de lagere scholen, die door gedrag en vlijt daarvoor waardig zijn geoordeeld, uit elk van de veertien gemeenten in de Hoeksche Waard des morgens zó tijdig hun woongemeente verlaten dat zij te voet des voormiddags klokslag tien uur, dus niet later en niet vroeger op het voor hen aangewezen gemeentehuis in een aangrenzende  gemeente aankomen.”

Lees meer: Column 10  Bevrijdingsvlag

Column 9 Verhuizing collectie Museum Oude Raadhuis naar MuseumHW 

Verhuizing collectie Museum Oude Raadhuis naar MuseumHW   Column Gerda Hitsert

 

LandkaasrtToen in de loop van 2018 duidelijk werd dat Museum het Oude Raadhuis definitief zou ophouden te bestaan werd Museum Hoeksche Waard benaderd om de collectie over te nemen. Daar is door directie en bestuur positief op gereageerd.

Er worden regelmatig objecten aangeboden maar dan slechts één of hooguit enkele stuks. Uiteindelijk zijn er ongeveer 10.000 objecten overgenomen van stichting Het Oude Raadhuis. Variërend van schilderijen, prenten, foto’s en boeken tot bijzondere objecten.

Lees meer: Column 9 Verhuizing collectie Museum Oude Raadhuis naar MuseumHW