BgMax

Column 10 Bevrijdingsvlag

BEVRIJDINGSVLAG   Column Marjolein v.d. Stouw

 

bevrijdingsvlagIn de tentoonstelling “De draad kwijt”, is ook een aantal vlaggen te zien. Een ervan is de zogenaamde “bevrijdingsvlag”. Deze vlag werd vanaf 1946 op 5 mei van gemeente naar gemeente vervoerd. Dit gebeurde volgens strenge regels. In een krantenartikel uit 1958 wordt dit als volgt beschreven:  “Dat een achttal daartoe aangewezen leerlingen (vier meisjes en vier jongens) van het hoogste leerjaar van de lagere scholen, die door gedrag en vlijt daarvoor waardig zijn geoordeeld, uit elk van de veertien gemeenten in de Hoeksche Waard des morgens zó tijdig hun woongemeente verlaten dat zij te voet des voormiddags klokslag tien uur, dus niet later en niet vroeger op het voor hen aangewezen gemeentehuis in een aangrenzende  gemeente aankomen.”

De leerlingen moesten te voet zes km heen en zes km terug lopen, was de afstand langer dan mocht er een vervoermiddel gebruikt worden. De jongens en meisjes werden begeleid door “tenminste twee meerderjarige personen, die vrij zijn in de keuze van vervoermiddel gedurende de gehele tocht, als controleurs de deelnemende leerlingen op korte afstand volgen, om na te gaan of de tocht inderdaad op de heen- en terugweg op de voorgeschreven wijze en te voet plaats vindt.

De jongens en de meisjes droegen elk een oranje sjerp over de rechter schouder en de vlag werd elk jaar van een label voorzien waarop de naam van de gemeente geborduurd was waar deze “heeft berust”. De bedoeling is de veertiende tocht de laatste te doen zijn, omdat dan de vlag op alle veertien gemeentehuizen in de Hoeksche Waard zal zijn geweest en zal blijven berusten op het gemeentehuis van waar de eerste maal werd gestart.

De vlag in ons bezit komt uit Heinenoord. Er werd als volgt gelopen: Van Heinenoord naar Puttershoek, dan naar ’s-Gravendeel, naar Maasdam, naar Strijen, naar Numansdorp, naar Zuid-Beijerland, naar Goudswaard, naar Piershil, naar Nieuw-Beijerland, naar Oud-Beijerland, naar Klaaswaal, naar Westmaas, naar Mijnsheerenland en dan weer naar Heinenoord.

De 25 op de vlag is ter ere van 25 jaar bevrijd.