BgMax

Column 11 Nationale feestrok

feestrokkenNationale feestrok         column Dirk-Jan List

5 Mei is een bijzondere dag. Op deze dag vieren we de bevrijding van Nederland (1945). Anno 2020 – het moment waarop we ’75 jaar vrijheid’ zouden moeten vieren – hunkeren ook wij naar vrijheid. De beperkende maatregelen van de overheid, om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, laten ons op kleine schaal ervaren wat de mensen in oorlogstijd hebben gevoeld.

In 1946 begon de traditie van 5 mei herdenkingen. Adrienne Minette (Mies) Boissevain-van Lennep (1896-1965) – een Amsterdamse verzetsstrijdster – was lid van de Commissie tot vaststelling van richtlijnen voor het vieren van Nationale Hoogtijdagen. In die functie kreeg zij het idee van de nationale feestrok. Mies overleefde de kampen Vught en Ravensbrück. Tijdens haar gevangenschap kreeg zij een dasje, gemaakt van lapjes van kleding van familieleden en vrienden. Al die lapjes stonden voor dierbare herinneringen aan mensen uit haar leven. Daarom had dit kledingstuk voor haar een grote emotionele waarde.

 

Mies leerde in de slechte omstandigheden van het kampleven de solidariteit onder de kampvrouwen kennen. Na de oorlog hoopte zij deze vrouwelijke solidariteit zichtbaar te kunnen maken. Dit was de inspiratie voor de feestrok. Mies stelde voor dat vrouwen lapjes met elkaar gingen ruilen om er een fleurige patchwork rok van te maken. Zij konden met hun rokken de 5 mei herdenking van 1946 opluisteren. De naaisters waren vrij in het patchwork patroon, maar de zoom moest bestaan uit omhoog wijzende en gelijkbenige driehoeken. In de driehoek middenvoor stond ‘5 Mei.’ Op de punten ernaast volgden de data waarop de vrouw haar rok had gedragen.

 

Een grote groep vrouwen droeg hun feestrok op 2 september 1948 ter gelegenheid van de tentoonstelling De Nederlandse Vrouw 1898-1948. Deze happening viel samen met het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Dit feest markeert ook het hoogtepunt van de dracht van de nationale feestrok. Deze rokken werden het symbool van harmonie, samenwerking en wederopbouw. Op de foto staan drie rokken uit de Hoeksche Waard.

 

Wij hopen dat we allemaal snel weer het gevoel van vrijheid kunnen ervaren en de museumdeuren voor u mogen openen, zodat u zelf de nationale feestrokken in de herdenkingstentoonstelling kunt komen bezichtigen.

 

Wedstrijd:

Ontwerp je eigen feestrok of feestdas. Naai, teken, schilder of plak jouw eigen uitvoering van dit kledingstuk en mail een foto van je kunstwerk voor 1 juni naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .