Column 12 MuseumHW weer open

Museum Hoeksche Waard weer gedeeltelijk open.     Column Dirk-Jan List

Waar staat het Museum Hoeksche Waard na de Corona lockdown? In juni mogen we weer voorzichtig onze deuren openen. 1e paalslaanDit doen we langzaam en in fasen. Met ingang van 3 juni is alleen de Herenboerderij Oost-Leeuwenstein geopend gedurende de gebruikelijke openingstijden. Dit blijft zo tot 1 september.

De reden hiervoor is het feit dat de boerderij ruimer is opgezet dan ’t Hof van Assendelft. Daarom kunnen we in dit pand beter eenrichtingsverkeer invoeren. De bezoekers betreden het museum via de ingang en verlaten het via de zijdeur. Eenrichtingsverkeer betekent ook dat er één trap is om naar boven en de andere om naar beneden te gaan. Stickers met pijlen en stoptekens geven de looprichting aan. Indien mogelijk staan deuren open zodat bezoeker geen deurknoppen hoeven aan te raken. De wc’s zijn gesloten.

Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijkertijd in het museum zijn, moeten de bezoekers zich via de website aanmelden voor een speciale tijdzone. Per tijdzone mogen maximaal 30 mensen in het pand aanwezig zijn. Dit is inclusief het dienstdoende personeel. Contactloos betalen vindt gewoon in het museum plaats. In eigen beheer zijn perspex schermen voor op de balie vervaardigd. Dit perspex zal later een nieuwe functie krijgen als vitrinekast. Zo kunnen we in deze lastige periode zuinig omgaan met materiaal. Verder kan het museumpubliek de handen reinigen bij het betreden en verlaten van het pand.

In de boerderij is de wisseltentoonstelling De draad kwijt te zien. Een deel van de presentatie is ingericht met textiel gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Het cultuurhistorisch documentatiecentrum en de museumbibliotheek in ’t Hof blijven dus tot 1 september gesloten. Tot 1 september verzorgen we geen gewone en geen maandelijkse open rondleidingen. Huwelijksvoltrekkingen vinden alleen plaats onder strikte naleving van de heersende regels.

Inmiddels heeft wethouder H. van Waveren het startsein gegeven voor de bouw van het museumdepot. Dit depot ligt naast de IJsbaan Heinenoord en tussen de Herenboerderij en ’t Hof. Tegen september hopen we dat het depot gereed is.

1e paalslaan