Kinderactiviteiten - Vrouwe Sara tekenwedstrijd

 

 

Heel, heel lang geleden, om precies te zijn 300 jaar, werd er een klein meisje geboren. Ze was het dochtertje van rijke mensen, die in de grote stad Den Haag woonden. Ze kreeg de naam Sara Louisa du Faget van Assendelft. Rijke kinderen kregen in die tijd wel vaker lange, moeilijke namen.

Ze kreeg de mooiste kleren en leerde wat rijke meisjes en vrouwen moesten kunnen, zoals lezen en schrijven, muziek maken, borduren en hoe je je moest kleden en gedragen. Later, toen ze ouder werd, ging ze graag uit met andere rijke dames in mooie jurken.

 

In de zomer was het niet zo fijn in de grote stad. Het was dan warm en het stonk er heel erg. Daarom hadden de hele rijke mensen een buitenhuis, een huis dat op een rustige plek stond, met natuur eromheen. Ook de ouders van Sara. Zij hadden een buitenhuis in Heinenoord, het heet nu het Hof van Assendelft. Het was een hele lange reis met de koets en de trekschuit, maar Sara kwam er graag.

Vrouwe Sara, zoals ze later genoemd werd, was ook ambachtsvrouw van Heinenoord. Daardoor kon ze heel wat regelen en was ze een belangrijk persoon in Heinenoord. Uiteindelijk is ze 90 jaar oud geworden en is ze dus vaak in de zomer in het Hof geweest.

                                                                                                                                                                                             

 

Het is jammer dat er nooit een schilderij van haar gemaakt is. Wij hebben er in ieder geval nog geen gevonden – en een foto maken kon toen nog niet. We weten dus niet hoe ze eruit heeft gezien. Hoe denken jullie dat de freule eruit zag?

We vinden het leuk als je daar een tekening van maakt. Stuur of breng je tekening naar Museum Hoeksche Waard. De directeur van Museum Hoeksche Waard kiest samen met twee andere juryleden de mooiste tekening uit. En als iemand uit jullie groep de winnaar is, mag de hele klas gratis een keertje naar het Hof van Assendelft komen om een kijkje te nemen hoe mooi vrouwe Sara daar gewoond heeft.

 

We wensen jullie veel succes en plezier bij het maken van een mooi portret.De prijswinnaar wordt op 1 november bekend gemaakt in het Hof van Assendelft. Op deze dag wordt ook een prachtig poppenhuis onthuld.

 

De tekening kun je voor opsturen naar of afgeven bij de receptie woensdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur:
Museum Hoeksche Waard
Hofweg 13
3274 BK Heinenoord

 

Schrijf er je naam, leeftijd en adres bij en de school en groep waar je in zit.
De tekeningen kunnen ingeleverd worden tot uiterlijk 25 oktober 2017.