Geschiedenis is eigenlijk best leuk

Leerlingen 4 VWO van het Hoeksch Lyceum uit Oud-Beijerland zijn bezig geweest met een studieproject, waarbij zij onderzoek hebben gedaan naar de geschiedenis van de Hoeksche Waard en waar kan dat beter dan in Museum Hoeksche Waard?

De leerlingen zijn gedurende tien weken een middag naar het museum gekomen, waar zij ter kennismaking eerst een rondleiding hebben gekregen in zowel het Hof van Assendelft als in boerderij Oost-Leeuwenstein, de twee gebouwen van het museum in Heinenoord.Vervolgens hebben zij zich onder begeleiding van Jacob de Vries, docent Geschiedenis, verdiept in de onderwerpen waarin ze onderzoek wilden doen. Zo koos de een voor het ontstaan van de Hoeksche Waard, de ander voor bijvoorbeeld de samenleving in de 18e en 19e eeuw, oude beroepen en klederdrachten of bestuursvormen.De leerlingen hebben zelf de vragen bedacht en de bijbehorende documentatie opgezocht in de museumbibliotheek. Ook zochten zij naar informatie in het digitale zoeksysteem Adlib.

Het studieproject 4 VWO is door de leerlingen enthousiast ontvangen, ze vonden het interessant om meer te weten over de geschiedenis van het eiland.Jan Giskes en Mineke Vink van de werkgroep Educatie van het museum vonden het leuk de leerlingen te kunnen begeleiden. De informatie is verwerkt tot een totaal werkstuk en als laatste onderdeel in het traject zijn spreekbeurten voorbereid. De jongelui luisterden aandachtig naar elkaars onderwerpen, zelfs aanwezig ouders en familieleden raakten erdoor geïnteresseerd. Nu wordt het spannend; de docenten moeten nog een rapportcijfer toekennen aan het verrichte werk.

Het volgend schooljaar komen er nog twee 4 VWO-groepen bij om onderzoek te doen, namelijk van de C.S.G. Willem van Oranje. Dit betekent een verrijking van de historische kennis van de Hoeksche Waard en het museum is dan ook zeer tevreden over deze ontwikkeling en de resultaten, want ……Geschiedenis is eigenlijk best leuk!

Niemand hoeft zich te vervelen tijdens de zomervakantie!!!

Kom gezellig met het gezin of met opa en oma naar Museum Hoeksche Waard. Tijdens de gehele schoolvakantie zijn de speurtochten gratis, je betaalt alleen entree, € 3,- per kind. Lees meer! Kijk voor je bezoek wel even goed naar de openingstijden! Vrienden van het museum, houders van de Museumkaart of Rotterdam Pas betalen geen entree.

Dan is er op 22 augustus nog een leuke kindermiddag waar van alles te beleven is, kijk hier maar eens naar het programma.

En als je dan nog meer tips voor leuke activiteiten of bezigheden zoekt, kijk eens op deze flyer van Hoeksche Waard Actief.

Veel vakantieplezier.

Slotmanifestatie Suze Groeneweg campagne

De Slotmanifestatie van de Suze Groeneweg Campagne vond plaats op 30 juni 2018. Een jaar lang werd aandacht geschonken aan het feit dat het op 3 juli 2018 precies 100 jaar geleden is dat Suze Groeneweg uit Strijen Sas als eerste vrouw gekozen werd in de Tweede Kamer. Dit jubileum werd aangegrepen om meer vrouwen te enthousiasmeren voor de politiek met de slogan Zoek de Suze in jezelf.

Het programma werd geleid door burgemeester Jon Hermans van Oud-Beijerland en Tweede Kamerlid D66 Salima Belhaj verzorgde een lezing. Daarnaast vonden twee workshops plaats, de eerste 'Politiek en doorzettingsvermogen' onder leiding van Tweede Kamer Lid D66 Monica den Boer. Er kwamen politieke ambities aan bod in een gesprek met Lilian Janse, eerste vrouwelijke Fractievoorzitter SGP in Vlissingen, Paulien Tanja, wethouder PvdA in Strijen en Anna de Koning, lid van de JOVD. De workshop 'Zorg en Samenleving' werd verzorgd door Trix van Os, Directeur Bestuurder Alerimus en Caroline Smeets, Raadslid Groen Links in Strijen en diverse functies in de Zorg. Ook werd een Diversiteitsspel georganiseerd door Marc van der Ham en Munish Ramlal, waarbij de vraag centraal stond 'hoe zorgen we voor een goede afspiegeling van de samenleving in onze besturen en raden?'

Foto: Salima Belhaj spiegelt eigen ervaringen aan die van Suze Groeneweg.

Leerlingen van Atheneum 4 van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland presenteerden een zelfontworpen Digitaal Standbeeld van Suze Groeneweg. De grote foto bestaat uit vrouwelijke rolmodellen die iets betekend hebben voor de maatschappij.

Bijzonder aan de Slotmanifestatie was het bezoek van Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg, kleindochter van Teunis Groeneweg, de broer van Suze.

Museum Het Land van Strijen brengt het bijzonder verhaal en leven van Suze Groeneweg in beeld in een expositie ‘Van schoolbank tot kamerzetel’ die duurt tot 28 juli. De vele activiteiten van Suze worden samengevat in 20 panelen, gevuld met originele stukken en foto’s van 1875 tot 1940. Het museum is gevestigd aan de Kerkstraat 47 te Strijen en is geopend op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.