BgMax

2019 Vriendendag

Vriendendag op zaterdag 12 oktober 2019

 

Gebouwen en Tuien  Tuin HofDit jaar brengen wij een bezoek aan Stadspaleis het Markiezenhof in Bergen op Zoom, waarna zoals gebruikelijk, de spek-met-perenmaaltijd volgt. U kunt ook kiezen voor één van de beide programmaonderdelen.

 

Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:

11.00 uur Vrijblijvend. ‘Kijkje achter de schermen’ bij de opbouw van de nieuwe tentoonstelling ‘De draad kwijt’. Marjolein van der Stouw, coördinator Textielgroep, vertelt u er meer over bij de Taselaar-kast.

12.00 uur Ontvangst in ‘t Hof van Assendelft met koffie/thee en krentenbol. Opening door Gert Schilperoort, voorzitter Vriendenkring.

13.00 uur Bus Snelle Vliet vertrekt vanaf Oost-Leeuwenstein met bestemming Bergen op Zoom.

13.45 uur Aankomst bus bij het Markiezenhof. In- en uitstappen is mogelijk voor de ingang van het Stadspaleis.

14.00 uur Ontvangst met koffie/thee en een kleine Bastaert, specialiteit van het museum. Aansluitend rondleiding met gidsen in groepen van ca. 20 personen.

Daarna de mogelijkheid om op eigen gelegenheid nog even rond te lopen.

16.15 uur Instappen in bus Snelle Vliet voor de terugreis naar Heinenoord.

17.00 - 17.30 uur Ontvangst met drankje in Restaurant ’t Stammineeke, Brabersweg 10, 3271 LD te Mijnsheerenland, waarna de traditionele maaltijd van spek met peren of erwtensoep/roggebrood met spek volgt.

De kosten voor deze dag zijn als volgt: 

- Alleen middagprogramma: € 25,-- p.p.

- Alleen avondprogramma: welkomstdrankje en 3-gangen diner € 28,50 p.p.

- Gehele programma: € 53,50 p.p. 

 

U kunt zich tot uiterlijk 1 oktober 2019 aanmelden en wel als volgt:

Via het secretariaat van de Vriendenkring: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Via het secretariaat van Museum Hoeksche Waard: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.: 0186 - 601535

Alle bedragen graag overmaken op rek. nr. NL89 INGB 0003 8708 52 t.n.v.

‘Stg. Vriendenkring van Museum Hoeksche Waard’ te Heinenoord, onder vermelding van uw lidnummer, het aantal personen en de menukeuze: spek/peren of erwtensoep/roggebrood. Introducés zijn welkom.

Let op: bij uw betaling graag de naam van de Vriendenkring gebruiken zoals hierboven vermeld. Op deze manier komt het bij de juiste organisatie terecht.

Uw betaling dient eveneens uiterlijk 1 oktober a.s. binnen te zijn op bovengenoemde bankrekening.

Nog vragen? U kunt hiervoor terecht bij Henriëtte Visser (tel. 0186 – 640906) of bij Nel Koudijs (tel. 0186 – 602528).

N.B. Rollators kunnen mee in de bus en het Markiezenhof (gedeeltelijk). In het museum is een lift aanwezig tot de 1e etage. Rolstoelen niet mogelijk!Eventuele dieetwensen horen wij ook graag uiterlijk 1 oktober a.s.

 

GRAAG TOT ZIENS OP 12 OKTOBER

Bestuur Vriendenkring van Museum Hoeksche Waard

 

 

2018 Vriendendag

VERSLAG VAN DE VRIENDENDAG OP 13 OKTOBER 2018

Het onderstaande verslag van de Vriendendag 2018 is geschreven door Anneke Schelling-Swarte. De redactie dankt mevrouw Schelling van harte daarvoor.

 

Vanaf 10.00 uur waren de deuren van Oost-Leeuwenstein al open voor de deelnemers van de jaarlijkse Vriendendag, die de expositie ‘4000 jaar

Hoeksche Waard’ nog wilden bekijken. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, net als van het kopje koffie dat door de altijd vriendelijke vrijwilligsters werd ingeschonken.

Tussen 12.00 en 13.00 uur verzamelden alle vrienden zich in ‘t Hof van Assendelft. Doordat er dit jaar weer meer deelnemers waren dan vorig jaar werd besloten, dat we pas in de bus ‘toegesproken’ zouden worden door de directeur en de voorzitter. Alle tijd dus om even gezellig bij te praten met oude bekenden onder het genot van koffie/thee met de inmiddels al traditionele krentenbol!

Het weer op deze tweede zaterdag in oktober was ons meer dan goed gezind want er werden temperaturen tot 27 graden in de middag voorspeld!

Ondanks dat een extra grote bus van SnelleVliet was gehuurd, pasten niet alle 78 deelnemers daarin en werden enkele deelnemers vervoerd met auto’s van bestuursleden.

Even na enen vertrok de bus richting Krimpenerwaard waarna als eerste Belle van den Berg, directeur van Museum Hoeksche Waard, het woord nam.

Vorig jaar was zij niet aanwezig op de Vriendendag vanwege haar ‘sabbatical’ en toen ergens rondreisde in een ver werelddeel. Dit jaar herdenkt het museum Hoeksche Waard zijn 50-jarig bestaan! Ze vertelde over de plannen die er zijn voor de toekomst van het museum. Dankbaar is zij met de 150 vrijwilligers, maar tegelijk bezorgd omdat dat ook een zwak punt kan zijn. Er komt waarschijnlijk een opslagdepot voor het museum, zodat veel ‘oudheden’ die nu liggen te verstoffen of zelfs beschimmelen beter bewaard kunnen blijven. Er moeten nog wel geldschieters komen en ze hoopt dat de Vriendenkring ook weer een bijdrage zou kunnen leveren. Onzekere factor is nog het ontstaan van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard per 1 januari 2019.

Daarna nam voorzitter Gert Schilperoort het woord. Hij vond het fijn dat weer zoveel oude en nieuwe vrienden op deze dag meegingen.

Hij vertelde dat er een prachtig boek in de maak is over 4000 jaar Hoeksche Waard dat in begin 2019 uit komt. Er kon al op worden ingetekend met 5 euro korting voor ‘de Vrienden’. De prijs is dan 15 euro.

Aangekomen in de Zilverstad Schoonhoven werden we afgezet bij de Veerpoort die uitkijkt op de Lek en de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes.

De wandeling vanaf de Veerpoort door het oude stadje Schoonhoven naar het Zilvermuseum was eigenlijk te kort! Door het schitterende weer zaten de terrasjes stampvol met mensen die het ervan namen op deze zeer warme zaterdag in oktober!

Lees meer: 2018 Vriendendag

2015 Vriendendag

Vriendendag – zaterdag 10 oktober 2015

 

Bezoek aan het Watersnood-museum in Ouwerkerk (Schouwen-Duiveland). Het museum is een levende herinnering aan een schokkende gebeurtenis in Nederland, de watersnoodramp van 1953, en is gevestigd in een viertal caissons die zijn gebruikt bij de dichting van het laatste stroomgat in die regio.

 

Hieronder enkele foto’s van het Watersnoodmuseum. Ook van de voorafgaande ontvangst van de vrienden in ‘t Hof van Assendelft en van de spek met perenmaaltijd in de Vijf Schelpen in Mijnsheerenland. Voor de liefhebbers was er een extra dessert: aardappels met karnemelk.

(Foto’s: Koos en Sander Schilperoort)

 

 

 • DSC_0009.JPG
 • DSC_0012.JPG
 • DSC_0014.JPG
 • DSC_0017.JPG
 • DSC_0021.JPG
 • DSC_0028.JPG
 • DSC_0050.JPG
 • DSC_0102.JPG
 • DSC_0106.JPG
 • DSC_0122.JPG