2018 Vriendendag

VERSLAG VAN DE VRIENDENDAG OP 13 OKTOBER 2018

Het onderstaande verslag van de Vriendendag 2018 is geschreven door Anneke Schelling-Swarte. De redactie dankt mevrouw Schelling van harte daarvoor.

 

Vanaf 10.00 uur waren de deuren van Oost-Leeuwenstein al open voor de deelnemers van de jaarlijkse Vriendendag, die de expositie ‘4000 jaar

Hoeksche Waard’ nog wilden bekijken. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, net als van het kopje koffie dat door de altijd vriendelijke vrijwilligsters werd ingeschonken.

Tussen 12.00 en 13.00 uur verzamelden alle vrienden zich in ‘t Hof van Assendelft. Doordat er dit jaar weer meer deelnemers waren dan vorig jaar werd besloten, dat we pas in de bus ‘toegesproken’ zouden worden door de directeur en de voorzitter. Alle tijd dus om even gezellig bij te praten met oude bekenden onder het genot van koffie/thee met de inmiddels al traditionele krentenbol!

Het weer op deze tweede zaterdag in oktober was ons meer dan goed gezind want er werden temperaturen tot 27 graden in de middag voorspeld!

Ondanks dat een extra grote bus van SnelleVliet was gehuurd, pasten niet alle 78 deelnemers daarin en werden enkele deelnemers vervoerd met auto’s van bestuursleden.

Even na enen vertrok de bus richting Krimpenerwaard waarna als eerste Belle van den Berg, directeur van Museum Hoeksche Waard, het woord nam.

Vorig jaar was zij niet aanwezig op de Vriendendag vanwege haar ‘sabbatical’ en toen ergens rondreisde in een ver werelddeel. Dit jaar herdenkt het museum Hoeksche Waard zijn 50-jarig bestaan! Ze vertelde over de plannen die er zijn voor de toekomst van het museum. Dankbaar is zij met de 150 vrijwilligers, maar tegelijk bezorgd omdat dat ook een zwak punt kan zijn. Er komt waarschijnlijk een opslagdepot voor het museum, zodat veel ‘oudheden’ die nu liggen te verstoffen of zelfs beschimmelen beter bewaard kunnen blijven. Er moeten nog wel geldschieters komen en ze hoopt dat de Vriendenkring ook weer een bijdrage zou kunnen leveren. Onzekere factor is nog het ontstaan van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard per 1 januari 2019.

Daarna nam voorzitter Gert Schilperoort het woord. Hij vond het fijn dat weer zoveel oude en nieuwe vrienden op deze dag meegingen.

Hij vertelde dat er een prachtig boek in de maak is over 4000 jaar Hoeksche Waard dat in begin 2019 uit komt. Er kon al op worden ingetekend met 5 euro korting voor ‘de Vrienden’. De prijs is dan 15 euro.

Aangekomen in de Zilverstad Schoonhoven werden we afgezet bij de Veerpoort die uitkijkt op de Lek en de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes.

De wandeling vanaf de Veerpoort door het oude stadje Schoonhoven naar het Zilvermuseum was eigenlijk te kort! Door het schitterende weer zaten de terrasjes stampvol met mensen die het ervan namen op deze zeer warme zaterdag in oktober!

 

IMAG9258Het Nederlands Zilvermuseum is gehuisvest in de rechtervleugel van de voormalige Havenkazerne.

Doordat onze groep te groot was werd bij binnenkomst de helft van de mensen ‘versierd’ met een roze sticker. Deze bestickerden kregen, in twee groepen, als eersten een rondleiding door het museum, de andere helft mocht zichzelf op de benedenverdieping vermaken in het restaurantgedeelte of in de werkplaats/smederij. Ook waren er in de winkel de prachtigste zilveren sieraden te bewonderen en eventueel te kopen.IMAG9262

In het restaurant werd ‘het Schoonhoventje’ bij de koffie of thee geserveerd, een overheerlijk schuimgebakje, dat naar meer smaakte.

Halverwege kreeg de tweede groep, die ook weer in tweeën werd gesplitst, een rondleiding van een van de gidsen.

Ze vertelden ons van alles over het beroep van zilversmid, dat na eeuwen nog steeds beoefend wordt en waar een speciale vakopleiding voor bestaat. En natuurlijk over het edelmetaal zilver!

Er waren vitrines met schitterende zilveren voorwerpen te zien, die ook nog verschillende thema ’s hadden, zoals Leven en dood, Eeuwige roem en Opscheppers. Je zag het verschil tussen de weelderige gebruiksvoorwerpen uit de katholieke kerk en die van de protestanten die meer ingetogen van vorm waren. We hoorden dat Zeeuwse knopen onderling verschillen. Iedere plaats had zijn eigen knoop.

We zagen het zilveren pasmodel van de robijnen tiara die koning Willem III schonk aan zijn bruid Emma. Toen Emma op zeer jonge leeftijd onverwacht regentes werd doordat Willem overleed, droeg zij voor haar statieportret het zilveren proefmodel met een zwarte sluier omdat ze in de rouw was. De kostbare robijnen tiara is door alle latere vorstinnen bij verschillende gelegenheden steeds gedragen, tot aan de huidige koningin Maxima toe.

Op de bovenste etage was nog de tijdelijke tentoonstelling ‘Designed by nature ‘ te zien. IMAG9274Deze topstukken zijn in bruikleen gegeven door diverse musea uit ons land. Ook worden op deze etage workshops gegeven, zoals sieraden maken en zijn er voor de kinderen interactieve spelletjes te doen.

Uit een van de groepen kwam de vraag hoe alles toch ze mooi blinkend bleef in het museum? Zilver is toch snel zwart? Nou er wordt echt flink gewreven en gepoetst door heel veel vrijwilligers. Eens in de maand krijgt elk voorwerp een beurt! Als er toch eens geen vrijwilligers waren!

Aan het eind van een onderhoudende en leerzame middag, wandelden we terug naar de Veerpoort waar een andere bus (dubbeldekker) ons veilig terugbracht naar Heinenoord. Voor een klein deel van de mensen zat de dag er toen op, maar de meesten reden daarna met de eigen auto naar 't Stammineeke waar hun weer een overheerlijke spek met perenmaaltijd wachtte. Het eerste drankje werd daar aangeboden door de Vriendenkring vanwege het 50-jarig bestaan van Museum Hoeksche Waard.

Er kwam nog een aantal mensen bij, die alleen voor de maaltijd had ingeschreven, zodat we met minstens 80 vrienden de maaltijd gebruikten. Die bestond uit heldere groentensoep vooraf, erwtensoep of spek, stoofperen en aardappels (voor sommigen kwam er ook weer karnemelk op tafel). Het toetje was een heerlijk cakegebakje met ijs en slagroom.

Moe maar voldaan ging rond 20.30 uur iedereen daarna huiswaarts.

Kortom, het was letterlijk en figuurlijk een dag met een zilveren en gouden randje!!

 

 

 

  

 

 

 

 

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@2022 Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.