Al voordat Museum Hoeksche Waard zich in 1968 in 't Hof van Assendelft vestigde, is men begonnen om zoveel mogelijk erfgoed van de Hoeksche Waard te verzamelen. Dankzij vele schenkingen is één van de grootste streekhistorische collecties van Nederland gevormd. De gevarieerde collectie van Museum Hoeksche Waard wordt geschat op 30.000 objecten van groot tot klein. Een groot deel hiervan wordt gepresenteerd in ’t Hof van Assendelft en de herenboerderij Oost-Leeuwenstein.
In 't Hof van Assendelft tonen vier stijlkamers hoe in de 18e en 19e eeuw werd geleefd door de rijke bewoners van dit pand. Daarnaast gaan de zalen met thematische onderwerpen in op het archeologische verleden en de textielverzameling. De archeologische vondsten op het eiland tonen aan dat de bewoning hier verder teruggaat dan dat de inwoners verwachten. Zo waren er destijds echt Romeinen hier. Oude resten van huizen en gevonden voorwerpen bewijzen dat.
Van speelgoedkeuken tot complete serviezen, van een ruim 200 jaar oude houten schooltas tot één van de mooiste collecties merklappen van Nederland: als het uit de Hoeksche Waard komt, dan vind je het al gauw terug in het museum. Het museum 'bewaart' ook levend cultureel erfgoed in de vorm van gebruiken en dialecten. Er wordt continu gewerkt aan registratie en fotografie van de objecten.
Het museum heeft het predicaat 'Erkend Museum' en dat stelt hoge eisen aan de organisatie en de omgang met de collectie. Alle objecten zijn gefotografeerd en beschreven, dus wat is het, waar en door wie is het gebruikt en wat is de herkomst.
Er zijn steeds wisselende exposities met thema’s als speelgoed en de Sint-Elisabethsvloed. In de vaste expositie 'Van heer tot errebaaier' wordt aan de hand van de 'bewoners' verteld over de herenboer en zijn vrouw, de winkel van Taselaar, het schoolmeisje dat uitgroeide tot Suze Groeneweg (eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer), het onderwijs, de dorpsarts, de ambachtsman en de landarbeider. In het verleden bracht het verbouwen van vlas voor een kleine groep welvaart op het eiland. Hoe ingewikkeld de bewerking was van vlas naar linnen is te zien in de vlashoek.
Museum Hoeksche Waard heeft een uitgebreide textielcollectie met enkele heel oude exemplaren. De oudste stoplap in de collectie is bijna 300 jaar oud. Naast veel kant, stoplappen en merklappen bevat de collectie ook schoolhandwerk, oranjetextiel en veel linnengoed en katoenen goed uit de eerste uitzet van vele jonge dames.
Klederdracht en sieraden zijn een wezenlijk onderdeel van de folklore van de Hoeksche Waard. Het museum heeft onder meer een bijzonder kostbare collectie keuvels (krullenmutsen), kiepen (hoedjes die bovenop de keuvel werden gedragen), rokken en jakjes. De sieradencollectie loopt uiteen van oorijzers en mutsenspelden tot bloedkoralen halssnoeren en diverse rouwsieraden. Ook heeft het museum een kleine collectie vlaggen en vaandels.
Er wordt steeds een kleine selectie textiel en sieraden tentoongesteld.
Daarnaast omvat de collectie antiek speelgoed, herdenkingsvoorwerpen, objecten uit de geschiedenis van de polderbesturen en die van de gemeentelijke overheid. Maar de collectie bevat ook relatiegeschenken van verschillende gemeentes en bedrijven op het eiland.
In de exposities wordt zo mogelijk een deel hiervan opgenomen.
Ook beheert het museum een grote collectie foto's, topografische kaarten, genealogische informatie en boeken over de streekhistorie en het eiland.
. Dit materiaal is raadpleegbaar in het Documentatiecentrum in ’t Hof van Assendelft.
Veel voorwerpen uit de collectie behoorden toe tot de gewone man. Het zijn gebruiksvoorwerpen en gereedschappen. Toch vallen enkele stukken op door hun uniekheid, decoratie of achtergrond. Zij mogen terecht het predicaat topstuk dragen. Enkele van deze collectiestukken brengen we graag extra onder de aandacht.
Als u op de foto klikt, krijgt u een beschrijving van het onderwerp.
Heeft u een voorwerp dat u aan Museum Hoeksche Waard zou willen schenken? Daar zijn wij uiteraard blij mee. Wel onderzoeken wij elke schenking op een paar punten voordat wij het voorwerp zullen aannemen, zoals:
Daarom vragen wij naar foto's van de voorwerpen en zoveel mogelijk informatie van de achtergrond, maker, herkomst e.d. Voor meer informatie en het aanmelden van een schenking kunt u contact opnemen met het museum.
Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535
't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact
Privacy statement en cookiebeleid
@ Museum Hoeksche Waard
KvK 41118538
NL36RABO0351102450
Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.