Foto's

Museum Hoeksche Waard heeft vele tienduizenden foto’s en ansichtkaarten van de dorpen in de Hoeksche waard en de bewoners daarvan. Het merendeel is online raadpleegbaar via de beeldbanken:

  • Collectie Jopie & Dick Leeuwestein (foto’s uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, gemaakt door het fotografenechtpaar Jopie en Dick Leeuwestein voor lokale kranten).
  • Deze beeldbank bevat foto’s van de Hoeksche Waard.
    Hierin zijn ook de in 2019 aan Museum Hoeksche Waard overgedragen foto’s uit de fotocollectie van het opgeheven museum Het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland opgenomen. In verband met auteursrechten ziet u alleen de beschrijvingen maar niet de foto’s. Deze kunt u inzien in het Documentatiecentrum.
  • Collectie Coöperatieve Suikerfabriek Puttershoek (foto’s van de suikerfabriek die van 1912 tot 2004 in Puttershoek was gevestigd).

Een deel van het beeldmateriaal is nog niet online raadpleegbaar. Dit deel kan bekeken worden in het Documentatiecentrum in ’t Hof van Assendelft.

 

Hier kunnen ook digitale reproducties van het materiaal besteld worden. De kosten hiervoor liggen tussen de € 10,00 en € 75,00 afhankelijk van het doel van gebruik en eventuele speciale wensen. Bestellingen worden per mail geleverd. De levertijd van bestelde foto's bedraagt twee tot drie weken.

Bewegend beeld

Het Documentatiecentrum van Museum Hoeksche Waard heeft een grote collectie films, videobanden, DVD’s over de Hoeksche Waard (inclusief Tiengemeten) en over aan de Hoeksche Waard gerelateerde onderwerpen. In deze beeldbank kunt u deze bewegende beelden direct bekijken.

Dialecten Hoeksche Waard

Een van de aspecten en tradities van het eiland is het Hoeksche Waards dialect zoals het vroeger en nog steeds gesproken wordt. Dit is een belangrijk deel van de volkscultuur.

 

De dialectenwerkgroep is actief met het verzamelen van alles op het gebied van dialect, zij spreken allen hun 'moers' taal.

  

De dialectwerkgroep heeft een aantal boeken uitgegeven. Deze zijn te koop in de museumwinkel.

 

Hoeksche Waards Woordenboek
Hoekschewaerse Durrepetocht
Zôô grôôs azz ’n bezem

De Hoeksche Waardse Vertellingen deel 1, 2 en 3 zijn helaas uitverkocht.

 

Op het Hoekschewaards Woordenboek is een supplement gemaakt.

Dit is niet in een papieren versie verschenen maar is hier digitaal beschikbaar.

Hieronder treft u een aantal verhalen aan gesproken in het Hoeksche Waardse dialect. Luister maar of u het verstaat.

Hoeksche Waerse Limericks

In d'n taail

Zondagochtend in mai

Van een boer die te diep in 't glaessie keek

De vogelverschrikker

Als je gepensioneerd bent

 

Als u meer wilt horen (en lezen), raadpleeg dan de collectie dialecten.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.