Stamboomonderzoek

Wie waren uw voorouders? Waar woonden zij? Wat deden zij voor de kost? Welke bezittingen hadden zij? Stamboomonderzoek kan antwoord geven op deze vragen.

 

Vanaf de oprichting van Museum Hoeksche Waard in 1968 zijn tal van Hoeksche Waardse archieven door zeer vele vrijwilligers toegankelijk gemaakt. Dat heeft onder meer geresulteerd in een uniek kaartsysteem van 2,5 à 3 miljoen kaartjes, alfabetisch geordend op familienaam. Het kaartsysteem wordt niet meer aangevuld, nieuwe gegevens worden digitaal toegevoegd. Belangrijke bronnen zijn de Burgerlijke Standsakten, kerkelijke, rechterlijke en gemeentelijke archieven.

 

Ook zijn archiefstukken uit de polder- en gaarder- (belasting)archieven getranscribeerd, dat wil zeggen overgeschreven in leesbare tekst. Van sommige plaatsen gaan deze archieven terug tot de 16e eeuw!

 

In onze bibliotheek met genealogieën, in het kaartsysteem, op computerbestanden en in enveloppen op familienaam bevindt zich een enorme hoeveelheid genealogische gegevens. Wilt u onderzoek doen naar uw voorouders, dan kunt u in het Documentatiecentrum deze gegevens inzien.

 

U kunt thuis al nagaan wat er in de studiezaal aanwezig is via de catalogus van de Steekgenealogie. Mogelijk is er zelfs al een stamboom van uw familie aanwezig!

Tip
Verzamel namen en data via oudere familieleden en zoek naar documenten (trouwboekjes, eigendomsbewijzen) en geboorte-, trouw- en rouwkaarten. De Burgerlijke Stand is namelijk over de periode van de laatste 100 jaar (geboorten), 75 jaar (huwelijken) en 50 jaar (overlijden) niet openbaar. Mogelijk heeft u deze gegevens nodig om die perioden te overbruggen en om aansluiting te krijgen met in onze gegevens voorkomende naamgenoten.

Hebt u genealogische gegevens in de vorm van een boek, een digitaal bestand of andere vorm en u ziet deze niet in steekgenealogie staan, stel ze ter beschikking aan Museum Hoeksche Waard! Bezoekers van het Documentatiecentrum kunnen hier zeer mee geholpen zijn.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@2022 Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.