Educatie

Basisscholen

Vroeger en nu

Dit programma sluit aan bij de belangstelling en nieuwsgierigheid van kleuters. De kleuters lopen met een ouder in een groepje door verschillende ruimtes op de begane grond van ‘t Hof van Assendelft.

In elke ruimte ontmoeten zij een museummedewerker die hen iets laat verkennen. Door de zintuigen in te schakelen en de kinderen te laten handelen, doen zij ervaringen op bij het koffiezetten, schoonmaken, wassen, schrijven en telefoneren door de jaren heen. Met dit programma leren de kleuters hoe opa’s en oma’s vroeger leefden in vergelijking met hun eigen belevenissen.

Zoeken en vinden

Het bezoek van groep 3 en 4 aan het museum wordt met de leerkracht op school voorbereid. Het museum geeft daarvoor een verhaal over een adellijke dame die in haar buitenhuis logeert.

In het museum speuren de kinderen met een fotoboekje en een vragenlijst naar voorwerpen, waardoor de kinderen aan het denken gezet worden over het leven van vroeger. Museummedewerkers geven daarbij uitleg.

Voor de verwerkingsles op school krijgen de kinderen een kleurplaat, een puzzel en antwoorden mee.

Verzamelen

Voor groep 5 en 6 gaat het programma over verzamelen. Op school praten ze alvast over hun eigen verzamelingen. In het museum worden ze rondgeleid door de vertrekken, waarin het verhaal van vroeger verteld wordt. De kinderen gaan ook zelf als een conservator voorwerpen onderzoeken.

 

 

 

 

 

 

Actie in Oost-Leeuwenstein

In groepjes voeren de leerlingen van groep 7 en 8 opdrachten uit, waarbij ze kennis maken met de geschiedenis van de Hoeksche Waard en de personages van het museum. Er is een diversiteit aan opdrachten, van het kijken naar een filmpje tot het lopen op klompen, van het uitrekenen hoeveel een arbeider verdiende tot het bouwen van dijken. Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Deze worden in het programma opgenomen.

De museummedewerkers gaan ervan uit dat de lessen op school voorbereid zijn. Bij de meeste programma’s ontvangt de school van tevoren lesideeën.

De meegekomen ouders nemen een groepje kinderen onder hun hoede bij het uitvoeren van de opdrachten.

 

De schoolleiding blijft verantwoordelijk voor de gedragingen van de kinderen.

 

De museumlessen voor de groepen 1 t/m 6 vinden plaats in ‘t Hof van Assendelft, Hofweg 13, 3274 BK Heinenoord.

Het programma voor de groepen 7 en 8 vindt plaats in museumlocatie Oost-Leeuwenstein, te vinden naast Sporthal De Tienvoet in Heinenoord.


Duur van een bezoek 1 à 1 1/4 uur.

 

Scholenbezoek vindt alleen plaats op afspraak, minimaal drie weken van te voren. Tarief voor groepen van basisscholen: € 60,00 (t/m 30 leerlingen, € 3,50 per extra leerling).

 

In de loop van het jaar kunnen er wijzigingen in de programma's plaatsvinden. Op deze website en in persberichten zal informatie over nieuwe museumlessen te vinden zijn. Ook via mailberichten aan school zal die informatie worden gegeven.

Voor meer informatie en aanmelding:


Middelbare scholen

De thema's van Museum Hoeksche Waard lenen zich goed voor lesprogramma's voor middelbare scholieren. Onderwerpen waaruit gekozen kan worden, zijn o.a. het ontstaan van de Hoeksche Waard, rangen en standen, wonen/leven/werken in de Hoeksche Waard.

 

In overleg kan afgesproken worden hoe het groepsbezoek ingedeeld wordt. Bijvoorbeeld een rondleiding, een opdrachtenprogramma, informatie zoeken in het documentatiecentrum.

 

Scholenbezoek vindt alleen op afspraak plaats, minimaal vier weken van tevoren.

Groepsbezoek middelbare school: € 70,00.

 

CKV: In beide locaties zijn kijkwijzers beschikbaar voor individuele leerlingen die het museum willen verkennen.

 

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.